17.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον Θέματα5Ο χιλιόμετρα καμένης γης - Έρευνα στη βορειοανατολική Αττική 4 μήνες μετά...

5Ο χιλιόμετρα καμένης γης – Έρευνα στη βορειοανατολική Αττική 4 μήνες μετά την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου

Η ιδανική πολιτεία θα είχε υλοτόμους να απομακρύνουν τα επικίνδυνα δέντρα, μπουλντόζες να ανασυγκροτούν τις καμένες περιοχές και εργάτες να κατασκευάζουν κορμοφράγματα και υδατοφράγματα. Επίσης, επιστήμονες θα σχεδίαζαν προγράμματα αναδασώσεων. Ωστόσο, στη βορειοανατολική Αττική, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, η εικόνα είναι απογοητευτική. Αντί για ζωή, αντικρίζουμε μόνο νεκρή φύση, τόσο θλιβερή που ούτε καν βρύα δεν έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν στις στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω του ο «επιτελικός κυβερνητικός σχεδιασμός» του Βασίλη Κικίλια.

Μια αυτοψία της «Espresso» από τον Διόνυσο μέχρι τη Νέα Μάκρη και από τον Μαραθώνα μέχρι τη Σταμάτα αποκαλύπτει το μέγεθος της φυσικής καταστροφής και τις συνέπειές της. Σε αυτή την ατελείωτη μαύρη διαδρομή, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο αποκατάστασης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, τον Νοέμβριο.

Αυτό το διάστημα, δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ούτε καν τα απαραίτητα κορμοφράγματα. Τα καμένα δέντρα παραμένουν όρθια, αν και νεκρά, έτοιμα να καταρρεύσουν με την πρώτη καταιγίδα, ενώ όσα βρίσκονται στο έδαφος είναι παρατημένα από την ώρα που τα έπληξε η φωτιά.

Η εικόνα της καταστροφής

Κατά την περιήγηση από τον Διόνυσο, τη Ραπεντώσα, το Γερμανικό Νεκροταφείο, το Πεντελικό όρος, τον Μαραθώνα, το Καλέντζι και το Γραμματικό, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Κάηκαν 85.000 στρέμματα σε απόσταση 40 με 50 χιλιομέτρων, και αυτή η καταστροφή φαίνεται να έχει γρήγορα ξεχαστεί, χωρίς κανείς να έχει τιμωρηθεί. Όπως λέει ο λαός, «πάμε για άλλα, και του χρόνου».

Η φωτογράφιση των καμένων τοπίων είναι δύσκολη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι γεμάτο στροφές και γκρεμούς, χωρίς σημεία στάθμευσης για να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής. Το βλέμμα, όμως, αποκαλύπτει μόνο μαυρίλα και όλεθρο: καμένα δέντρα, μαύροι κορμοί και τόνοι ξερόχορτα στις άκρες των δρόμων, καθώς και δέντρα ετοιμόρροπα που κρέμονται πάνω από τους ανυποψίαστους οδηγούς.

Στη διασταύρωση του αγροτικού δρόμου από τον Διόνυσο προς την Πεντέλη, έξω από το αναψυκτήριο που υπήρχε εκεί για χρόνια, τα αποκαΐδια σχηματίζουν βουνό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, πολίτης μάζευε καμένα ξύλα για το τζάκι του, σε επικίνδυνες συνθήκες. Δεν είδαμε πουθενά υλοτόμους ή συνεργεία να εργάζονται για να κατασκευάσουν φράχτες συγκράτησης των βροχών.

Η απουσία έργων αποκατάστασης

Καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα, δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Πουθενά δεν υπάρχουν υδροπλέγματα, υδατοφράγματα ή κορμοφράγματα για να συγκρατήσουν τα χώματα που θα κυλήσουν από τις βροχές. Δύο-τρία φυτώρια, που παρέμεναν ζωντανά για χρόνια, τώρα στέκουν καμένα κουφάρια. Στο τουριστικό περίπτερο της λίμνης, το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό, με καμένα και εγκαταλειμμένα όλα στο ρεστοράν, όπου παλαιότερα οι επισκέπτες απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα.

Καθώς νυχτώνει, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο αποκρουστική. Είναι απορίας άξιον πώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης περνούν από εκεί χωρίς να αναρωτηθούν για την κατάσταση της καμένης έκτασης και των περιουσιών που καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το θέμα, αλλά η αντιπολίτευση; Ούτε ένας βουλευτής από αυτούς που εκλέγονται στην περιοχή δεν έχει προχωρήσει σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με αυτή την κατάσταση. Κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται από αυτή τη μεγάλη φυσική απώλεια. Τι θα γίνει όταν έρθουν οι πρώτες πλημμύρες;

Αν κάποιος ακολουθήσει την κυκλική πορεία που κάναμε, που ξεκινά από τον Διόνυσο, περνά από τον Μαραθώνα και καταλήγει στη Σταμάτα, θα διαπιστώσει ότι αυτή η φωτιά έσβησε μόνη της. Ένα θλιβερό οδοιπορικό που ξεκίνησε ένα πρωινό στις αρχές Αυγούστου από τον Βαρνάβα και άφησε πίσω του μόνο στάχτη. Όπως έγραψαν οι Μίμης Πλέσσας και Λευτέρης Παπαδόπουλος, «Έπεσε βαθιά σιωπή στο παλιό μας δάσος». Αυτή τη σιωπή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, την έχει αφήσει να κυριαρχεί στα τελευταία ζωντανά δάση της βορειοανατολικής Αττικής.

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο