Μετά την τραγωδία που σημειώθηκε με τον θάνατο μιας 35χρονης Ουκρανής τουρίστριας στο φαράγγι της Σαμαριάς, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και μια ομάδα γεωλόγων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή.
Η γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε τον δρυμό την προηγούμενη Τρίτη. Ο καθηγητής Λέκκας επισήμανε ότι το φαράγγι είναι μια μοναδική περιοχή παγκοσμίως, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους λόγω της γεωμορφολογίας του και της πιθανότητας κατολισθήσεων.
«Η περιοχή έχει διαμορφωθεί από φυσικές διαδικασίες, όπως η διάβρωση και οι κατολισθήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Παρά τις παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν, η απόφαση για το άνοιγμα του φαραγγιού στους επισκέπτες ανήκει στους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο καθηγητής.
Σχετικά με την πτώση των βράχων, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο: «Η έντονη βροχόπτωση αναπτύχθηκε λίγα χιλιόμετρα νότια της Κρήτης, με υδροσίφωνες που τροφοδότησαν τα σύννεφα, και η βροχή έπεσε ξαφνικά στο φαράγγι». Επίσης, τόνισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε την έκθεσή τους στους φυσικούς κινδύνους».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι, αν και δεν μπορούν να αποτραπούν οι φυσικοί κίνδυνοι, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών σε αυτούς. «Η δημιουργία νέων μονοπατιών με λιγότερη έκθεση και η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων είναι μερικές από τις προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν», είπε.
«Εξετάσαμε το φαράγγι και διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως πριν από τα τραγικά γεγονότα. Ωστόσο, με κάποιες παρεμβάσεις, μπορεί να ανοίξει ξανά για το κοινό, αν και απαιτείται μεγάλη προσοχή», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Στο μεταξύ, αυτοψία θα πραγματοποιηθεί και από ειδικούς της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.