Νέες εξελίξεις προκύπτουν από την υπόθεση του βίαιου ξυλοδαρμού μιας 14χρονης στην Γλυφάδα.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόκειται να παρέμβει, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλημμυρίσει με βίντεο που περιέχουν απειλές προς τα εμπλεκόμενα άτομα στην επίθεση. Αυτά τα βίντεο όχι μόνο παραβιάζουν τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, αλλά και ενθαρρύνουν βίαιες συμπεριφορές.
Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, με την αποκάλυψη ονομάτων και άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως φωτογραφίες, αριθμούς κινητών και διευθύνσεις των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την ταυτοποίηση των ατόμων πίσω από αυτές τις αναρτήσεις. Τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, και πηγές αναφέρουν ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι θέμα χρόνου.
«Πολύ έντονη ανησυχία, είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν το ξέρουν»
Οι έρευνες της ΕΛΑΣ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι αξιωματικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα παιδιά που συμμετείχαν στην επιθετική ενέργεια κατά της 14χρονης.
Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει ένας άγριος διάλογος στα social media, κυρίως στο TikTok, μεταξύ ανηλίκων που σχολιάζουν την υπόθεση. Πολλοί μαθητές αναζητούν τις δράστιδες και κοινοποιούν προσωπικά τους στοιχεία για να κινητοποιήσουν άλλους.
«Υπάρχει μια πολύ έντονη ανησυχία», δηλώνει ο Γιώργος Ντούτσουλης, πρόεδρος της ένωσης γονέων Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. «Έχουμε ακούσει πολλά κουτσομπολιά και πολλές λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που εμπλέκονται, με αποτέλεσμα να διαρρέουν ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις αθώων παιδιών».
«Η Ένωση δεν επεμβαίνει αν δεν υπάρξει πληροφορία. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν μόνο όταν ο πατέρας της κοπέλας αποφάσισε να μιλήσει δημόσια. Δεν υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει φόβος. Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν».
«Υπάρχει πρόβλημα»
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών Ν/Α Αττικής, επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
«Αν νομίζετε ότι όλα είναι καλά επειδή φοβάστε τη δυσφήμιση της περιοχής, κάνετε λάθος. Έχω δει ανηλίκους να επιτίθενται σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ, κάτι που δείχνει ότι δεν έχουν δισταγμό να επιτεθούν σε οποιονδήποτε πολίτη. Υπάρχουν συνεχώς περιστατικά με παιδιά στην Αργυρούπολη, τη Βάρη, τη Βούλα και τη Γλυφάδα. Υπάρχει πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Βασική συνιστώσα η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης»
Ειδικοί αναλύουν την κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός στα σχολεία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
«Όταν ένα παιδί εκφοβίζεται, οι γονείς πηγαίνουν στο σχολείο και αναφέρουν το γεγονός. Ωστόσο, η ενημέρωση συχνά περιορίζεται σε επίπεδο συλλόγου γονέων, και το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δεν γνωρίζουν πώς να το χειριστούν», αναφέρει η δρ. ψηφιακής εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου.
«Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι καθοριστική. Όταν το θέμα αυτό αναδείχθηκε, μίλησα για στρατολόγηση και συμμορίες».
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης προσθέτει ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν είναι αποτέλεσμα κακής φύσης, αλλά κοινωνικών και εκπαιδευτικών αποτυχιών. «Αν αντιμετωπίσουμε τα παιδιά ως δυνητικούς εγκληματίες, θα χάσουμε το νόημα της προσέγγισης. Η εφηβεία είναι περίοδος αναζήτησης ταυτότητας και πίεσης, και τα παιδιά συχνά καταφεύγουν σε βίαιες συμπεριφορές για να εκτονωθούν».