Οι έρευνες της ΕΛΑΣ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι έμπειροι αξιωματικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα παιδιά που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην άγρια επίθεση κατά της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα.
Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει ένας έντονος πόλεμος στα social media, όπου ανήλικοι σχολιάζουν και αναλύουν την υπόθεση στο TikTok. Είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί μαθητές προσπαθούν να εντοπίσουν τις δράστιδες και κοινοποιούν προσωπικά στοιχεία τους, με σκοπό να κινητοποιήσουν και άλλους νέους.
Ο Γιώργος Ντούτσουλης, πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων – κηδεμόνων Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, εκφράζει την ανησυχία του, δηλώνοντας: «Από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό, έχουμε συνομιλήσει με πολλούς γονείς. Υπάρχει πολύ κουτσομπολιό γύρω από την υπόθεση και πολλές λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να διαρρέουν ονόματα παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με το συμβάν, μαζί με τηλέφωνα και διευθύνσεις τους.»
Ο Ντούτσουλης επισημαίνει την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για να ελεγχθεί η κατάσταση, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Οι γονείς δεν μπορούν να παρακολουθούν τα social media, αλλά η ευθύνη ανήκει σε αυτούς», τονίζει, προσθέτοντας: «Η Ένωση δεν επεμβαίνει αν δεν υπάρξει πληροφορία. Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό μόνο όταν ο πατέρας της κοπέλας αποφάσισε να μιλήσει. Αυτό διαφοροποιεί την περίπτωση από άλλες, καθώς υπήρξε δημόσια καταγγελία. Δεν υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει φόβος.»
«Υπάρχει πρόβλημα»
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, τονίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Αν νομίζετε ότι όλα είναι καλά επειδή φοβάστε μήπως δυσφημιστεί η περιοχή, κάνετε λάθος. Όταν μια ομάδα ανηλίκων επιτίθεται σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ, σημαίνει ότι δεν διστάζουν να επιτεθούν σε οποιονδήποτε πολίτη. Στην Αργυρούπολη και στη Γλυφάδα, τα περιστατικά με ανηλίκους είναι συνεχόμενα. Υπάρχει πρόβλημα», υπογραμμίζει.
«Η επιρροή των social media είναι καθοριστική»
Ειδικοί αναλύουν την κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στα σχολεία. «Τα πρότυπα παίζουν σίγουρα ρόλο, αλλά πρέπει να δούμε και την επιρροή των social media. Όταν προέκυψε αυτή η υπόθεση, μίλησα για στρατολόγηση και συμμορίες», αναφέρει ένας ειδικός.
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης προσθέτει ότι ζητάμε από τα παιδιά να συμμορφώνονται με κανόνες χωρίς να τους διδάσκουμε τις αξίες που τους στηρίζουν. «Αν αρχίσουμε να βλέπουμε τα παιδιά ως δυνητικούς εγκληματίες, θα χάσουμε την ουσία αυτού που προσπαθούμε να κάνουμε. Η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν είναι θέμα κακής φύσης, αλλά αποτέλεσμα κοινωνικών και εκπαιδευτικών αποτυχιών», τονίζει. Συμπληρώνει ότι «ζητάμε από τα παιδιά να συμμορφώνονται χωρίς να τους προσφέρουμε την ευκαιρία επανόρθωσης. Η εφηβεία είναι περίοδος αναζήτησης ταυτότητας και φυσικής εναντίωσης. Τα παιδιά καταφεύγουν σε βίαιες συμπεριφορές για να εκτονωθούν ή να γίνουν αποδεκτά. Οι τιμωρίες μπορεί να αποκαθιστούν προσωρινά την τάξη, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα σε βάθος».