14.6 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΗ Ελλάδα υστερεί στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου!

Η Ελλάδα υστερεί στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου!

Καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει μια πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας σε σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου με την Τουρκία, δεδομένου ότι υστερούμε σημαντικά στον τομέα αυτό. Αν και οι υπουργικές ανακοινώσεις τονίζουν τη σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου (Η.Π.), η απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες συνεχώς μεγαλώνει.

Ένα από τα πιο σημαντικά τουρκικά προγράμματα στον τομέα αυτό είναι το HAVA SOJ, ένα εξ αποστάσεως αεροφερόμενο παρεμβολέα, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι εργοστασιακές δοκιμές του εξοπλισμού αποστολής για τα δεύτερο και τρίτο αεροσκάφος θα έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα υλοποιείται από δύο τουρκικές εταιρείες υπό την αιγίδα του ιδρύματος ενίσχυσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSKGV). Η Aselsan, η κύρια βιομηχανία ηλεκτρονικών της Τουρκίας, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει τον εξοπλισμό αποστολής σε συνεργασία με την TUSAS, την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία, που είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του Bombardier Global 6000, ενός καναδικής προέλευσης επιχειρηματικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο από τα τέσσερα Bombardier Global 6000 με εγκατεστημένο τον εξοπλισμό αποστολής θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2026, με τα υπόλοιπα τρία να ακολουθούν μέχρι το 2028.

Τα αεροσκάφη HAVA SOJ διαθέτουν δυνατότητες παραμονής στον αέρα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό. Στην πολιτική τους έκδοση, το Bombardier Global 6000 έχει αυτονομία περίπου 17 ώρες και εμβέλεια 11.100 χλμ., ενώ μπορεί να πετά σε υψόμετρα έως 51.000 πόδια (15.544,8 μέτρα). Αυτά τα αεροσκάφη θα εκτελούν αποστολές ηλεκτρονικής κρούσης, με στόχο την εξουδετέρωση ή υποβάθμιση της εχθρικής αεράμυνας, επιτρέποντας στις φίλιες δυνάμεις να επιχειρούν σε περιβάλλον μειωμένης απειλής. Επίσης, θα είναι ικανά να εκτελούν αποστολές ακριβούς εντοπισμού, παρεμβολής και καταστολής ραντάρ και συστημάτων επικοινωνίας από μεγάλη απόσταση.

Λόγω αυτών των δυνατοτήτων, τα αεροσκάφη HAVA SOJ αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάνοντάς τα να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την αντιμετώπισή τους. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι όλα τα κρίσιμα συστήματα και εξαρτήματα του εξοπλισμού αποστολής είναι αποκλειστικά τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής, γεγονός που ελαχιστοποιεί την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές.

Αναγκαία βήματα για την Ελλάδα

Η σημασία του Η.Π. έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική ισχύ των αντιπάλων. Ωστόσο, η χώρα έχει υποστεί σημαντικές αποτυχίες στον τομέα αυτό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα προμήθειας 18 παρεμβολέων «Ερις» και 11 Κέντρων Ακρόασης «Εστία» για τον Ελληνικό Στρατό, το οποίο υπήρξε αποτυχία, καθώς 23 χρόνια μετά την ανάθεση της σύμβασης, η Ελλάδα συνεχίζει να στερείται κρίσιμων δυνατοτήτων.

Η αποτυχία των προηγούμενων επιλογών, όπως στα συστήματα αυτοπροστασίας των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, δεν συνοδεύτηκε από μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάπτυξη εγχώριων ικανοτήτων. Με την καίρια σημασία του Η.Π. να επαναβεβαιώνεται σε πρόσφατους πολέμους, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων Η.Π. για να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με ηλεκτρονικό Αρμαγεδδώνα.

Η σύγχρονη εξέλιξη του ηλεκτρονικού πολέμου

Ο σκοπός του ηλεκτρονικού πολέμου είναι η απόκτηση ελέγχου επί του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκμετάλλευσή του από τις φίλιες δυνάμεις και να εμποδιστεί η χρήση του από τον αντίπαλο. Οι κατηγορίες του Η.Π. περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική επίθεση, την ηλεκτρονική άμυνα και την ηλεκτρονική υποστήριξη.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο