Σήμερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε την ενοχή τριών από τους οχτώ κατηγορούμενους για την πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα το 2017.
Η καταστροφική καταιγίδα που σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017 είχε σοβαρές συνέπειες, με 25 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην περιοχή.
Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι περιλαμβάνουν την τότε Δήμαρχο Μάνδρας, έναν υπάλληλο της Πολεοδομίας Ελευσίνας και ένα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής. Όλοι τους βρέθηκαν ένοχοι μόνο για την πρόκληση πλημμύρας, ενώ αθωώθηκαν από τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δικαστές απαλλάσσουν πέντε κατηγορούμενους από τις κατηγορίες που τους βάρυναν, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης. Επιπλέον, οι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία που σχετίζεται με θανάτους και τραυματισμούς πολιτών, εκτός από αυτή που αφορά την πρόκληση της πλημμύρας.
Οι δικαστές, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις μαρτύρων σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση των υποδομών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν ευθύνες για τα γεγονότα της ημέρας, όταν οι τεράστιες ποσότητες νερού πλημμύρισαν σπίτια και δρόμους της Μάνδρας. Η απόφαση τους είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση.
Κατά την ανάγνωση του σκεπτικού του δικαστηρίου, η πρόεδρος Αργυρώ Νικολακούδη ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν στην ενοχή των κατηγορουμένων. Τόνισε ότι η πόλη ήταν ανοχύρωτη και υπήρξε θύμα μιας φυσικής καταστροφής, με την έντονη βροχόπτωση να είναι η κύρια αιτία του φαινομένου. Η πρόεδρος επισήμανε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει νωρίτερα τους πολίτες για την αναμενόμενη καταιγίδα, ενώ η αστυνομία και η Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πολίτες.
Η τότε Δήμαρχος Μάνδρας κρίθηκε ένοχη για την πρόκληση πλημμύρας λόγω συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων της. Ιδιαίτερη σημασία είχε η κατασκευή του αμαξοστασίου του Δήμου, που ήταν αυθαίρετη και βρισκόταν στην κοίτη του ρέματος Σούρες. Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι «κληρονόμησε» το αμαξοστάσιο, τονίζοντας ότι είχε υποχρέωση να άρει την παράνομη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι δήμαρχοι. Για το ίδιο ζήτημα, ένοχος κρίθηκε και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων εξέδωσαν δήλωση, αναφέροντας: «Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη για τους θανάτους, αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας, όπως συνέβη και στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα.» Οι συγγενείς των θυμάτων, διαφωνώντας με την απόφαση, προτίθενται να εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο για να ανατρέψουν την απόφαση αυτή, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν.
Αρχικά, 21 άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη, συμπεριλαμβανομένων της τότε περιφερειάρχη Αττικής και των δημάρχων Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας, καθώς και άλλων υπαλλήλων αρμόδιων υπηρεσιών. Στο πρώτο βαθμό, οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, ενώ η τότε περιφερειάρχης και άλλοι δώδεκα αθωώθηκαν.
Το πρώτο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές που ξεπερνούσαν συνολικά τα έξι χρόνια σε επτά κατηγορούμενους, ενώ η πρώην δήμαρχος Μάνδρας καταδικάστηκε σε ποινή τεσσάρων ετών και 22 μηνών. Η διαδικασία στο δικαστήριο συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των δικηγόρων, ενώ αναμένεται και η απόφαση των δικαστών σχετικά με τις ποινές.
Διαβάστε επίσης: