19.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΚυρριάκος Πιερρακάκης: «Η συνεχής πάλη κατά του σχολικού εκφοβισμού» - Σημειώσεις από...

Κυρριάκος Πιερρακάκης: «Η συνεχής πάλη κατά του σχολικού εκφοβισμού» – Σημειώσεις από την πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι συνεχής και αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Αναφέρθηκε στα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος του υπουργείου για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, προσφέροντας μια αρχική εικόνα των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr.

«Η προσπάθεια κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι διαρκής και φαίνεται ότι αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Οι γονείς και οι μαθητές πλέον δεν διστάζουν να μιλήσουν. Μέχρι τώρα, στην πλατφόρμα stop-bullying έχουν υποβληθεί 407 αναφορές. Κάθε μία εξετάζεται προσεκτικά και δίνεται λύση είτε εντός του σχολείου είτε μέσω της δευτεροβάθμιας επιτροπής για τα πιο σοβαρά περιστατικά», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υποδεχθεί θετικά την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, τα οποία χρησιμοποιούνταν συχνά για την καταγραφή περιστατικών bullying. Ήδη έχουν επιβληθεί 813 αποβολές για παραβίαση αυτού του μέτρου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απαγόρευση λειτουργεί», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός επισήμανε ότι ούτε η πλατφόρμα ούτε η απαγόρευση των κινητών μπορούν από μόνες τους να λύσουν το σοβαρό πρόβλημα του εκφοβισμού. «Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε αυξήσει δραστικά τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Από τους περίπου 360 μόνιμους που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια, τώρα φτάνουν τους 4.800 και θα συνεχίσουμε να τους ενισχύουμε. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 2.000 αναπληρωτές. Όποιο παιδί ή οικογένεια χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, θα βρούμε τον τρόπο να τους βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

Στατιστικά στοιχεία

Από τις αναφορές που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr από τον Απρίλιο έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, προκύπτει ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από γονείς, με τις αναφορές να είναι σχεδόν ίσες μεταξύ δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, από τις 407 αναφορές, το 53% αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 47% την πρωτοβάθμια. Από αυτές, οι 359 προήλθαν από γονείς και οι 48 από μαθητές.

Αναφορικά με τις αναφορές γονέων, 134 υποθέσεις έχουν ήδη κλείσει με πλήρη διαχείριση, 40 είναι σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης, 13 είναι υπό εξέταση και 61 δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διαχείρισης.

Από τις 48 αναφορές μαθητών, 21 έχουν κλείσει, μία είναι σε διαδικασία παρέμβασης, 4 είναι υπό εξέταση και 8 δεν έχουν ακόμη διαχειριστεί.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των αναφορών δείχνουν ότι:

– Το 77% αφορά ψυχολογικό bullying,

– Το 48% κοινωνικό bullying,

– Το 56% σωματικό bullying,

– Το 18% ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό bullying.

Προγραμματισμένες προσλήψεις

Σήμερα, στα σχολεία της χώρας υπηρετούν σχεδόν 4.800 μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται επιπλέον αναπληρωτές. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν προσληφθεί 761 ψυχολόγοι και 760 κοινωνικοί λειτουργοί, με προγραμματισμένες άλλες 1.000 προσλήψεις, εκ των οποίων τα 2/3 θα είναι ψυχολόγοι.

Πριν από το 2020, στα σχολεία υπηρέτησαν μόνο 184 μόνιμοι ψυχολόγοι και 175 μόνιμοι κοινωνικοί λειτουργοί.

Θεσμικό πλαίσιο και κανονισμοί

Με βάση τον νόμο 5029/2023, έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, καθώς και πρωτόκολλα πρόληψης και διαχείρισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Αυτό περιλαμβάνει επιμορφώσεις και υποστηρικτικές δράσεις στα σχολεία.

– Γονείς και κηδεμόνες μαθητών έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην πλατφόρμα για να υποβάλουν επώνυμες αναφορές.

– Κάθε αναφορά λαμβάνει μοναδικό αριθμό υποβολής για παρακολούθηση της πορείας της.

– Οι αναφορές εξετάζονται προτεραιότητας με βάση τη σοβαρότητά τους από τους Υπεύθυνους Χειρισμού Αναφορών στη σχολική μονάδα.

– Σε περίπτωση που το περιστατικό απαιτεί μεγαλύτερη παρέμβαση, αναλαμβάνει η τετραμελής ομάδα δράσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

– Το ΙΕΠ συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» για την υλοποίηση προγραμμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας.

Παιδαγωγικά μέτρα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, που ισχύει από την τρέχουσα σχολική χρονιά, προβλέπει τα εξής:

– Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου, εκτός από ιατρικές εφαρμογές.

– Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χρήση κινητού, ο εκπαιδευτικός ενημερώνει τον διευθυντή, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει αποβολή για μία ημέρα.

– Σε περιπτώσεις φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης, ενημερώνεται αμέσως ο διευθυντής και ακολουθούν οι κατάλληλες διαδικασίες.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν επιβληθεί 813 αποβολές σε όλη τη χώρα για παραβίαση του μέτρου απαγόρευσης χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο