Η κατάσταση της οικολογικής κρίσης στον Παγασητικό Κόλπο, που προήλθε από τη μαζική θνησιμότητα ψαριών, έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο διαχείρισης. Οι αρμόδιες αρχές έχουν συγκεντρώσει συνολικά 270 τόνους νεκρών ψαριών και η διαδικασία καθαρισμού των ακτών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι κάτοικοι της περιοχής νιώθουν ανακούφιση μετά τον εφιάλτη που ζούσαν τον τελευταίο καιρό.
Ωστόσο, η απαγόρευση κολύμβησης παραμένει σε ισχύ. Αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα από τα δείγματα του νερού που ελήφθησαν, προτού επιτραπεί και πάλι το κολύμπι. Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί σύντομα, πιθανόν ακόμα και μέσα στην ημέρα, αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι θετικά.
Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η μόλυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Αφού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των παραλιών, θα εξεταστεί αν αυτές θα είναι προσβάσιμες για κολυμβητές, καθώς οι τομείς του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης και της αλιείας υπήρξαν σοβαρά θιγμένοι, με την οικονομική δραστηριότητα να έχει οδηγηθεί σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται εντός των προσεχών εβδομάδων συζητήσεις για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό Κόλπο. Παράλληλα, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υγείας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών κινδύνων στην περιοχή.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν: