15.9 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον Θέματα«Στέρεψε» το σπήλαιο στις πηγές του Αγγίτη στη Δράμα

«Στέρεψε» το σπήλαιο στις πηγές του Αγγίτη στη Δράμα

Το σπήλαιο του Αγγίτη, ένα από τα φυσικά θαύματα της Ελλάδας, βρίσκεται στην περιοχή της Δράμας και αποτελεί σημαντικό σημείο για μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Φέτος, οι σπηλαιολόγοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καβάλας 1933 πραγματοποίησαν την ετήσια εξερεύνησή τους στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απρόσμενη εικόνα.

Κατά την εξερεύνηση, οι σπηλαιολόγοι παρατήρησαν ότι η στάθμη του νερού στο μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλή, κάτι που δεν είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια. «Η τρέχουσα στάθμη είναι η χαμηλότερη που έχουμε καταγράψει», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. Συνολικά, δεκατρία μέλη του Ε.Ο.Σ Καβάλας 1933, με άδεια από την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, εξερεύνησαν το τμήμα «Πηγών Αγγίτη» (Μααράς), το οποίο τροφοδοτείται από το Μενοίκιο όρος και τις καταβόθρες του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

«Αξιοσημείωτο είναι ότι η στάθμη του νερού είναι η πιο χαμηλή που έχουμε παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνουν οι σπηλαιολόγοι. «Η μείωση αυτή οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και τις μειωμένες βροχοπτώσεις, γεγονός που αποδεικνύει τις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον και το κλίμα». Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία για την υγεία των υδροφορέων και τη βιωσιμότητα του σπηλαίου.

Το σπήλαιο του Αγγίτη βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας, στην κοινότητα Κοκκινογείων του δήμου Προσοτσάνης και είναι το μοναδικό εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Το φυσικό του περιβάλλον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, ενώ οι καταρράκτες που σχηματίζονταν στο παρελθόν προσέφεραν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα του σπηλαίου είναι απογοητευτική, καθώς οι επισκέπτες που το είχαν δει στο παρελθόν αντικρίζουν τώρα ένα σχεδόν στεγνό τοπίο.

Κ. Παπαδόπουλος: «Χρειάζονται χιόνια για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας»

«Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η στάθμη του ποταμού είναι τόσο χαμηλή», αναφέρει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού του δήμου Προσοτσάνης. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», συνεχίζει, «και η έλλειψη νερού έχει μεταβάλει το φυσικό τοπίο του σπηλαίου. Οι επισκέπτες που επιστρέφουν απογοητεύονται, καθώς το νερό που κάποτε κυριαρχούσε είναι σχεδόν ανύπαρκτο».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο οι βροχές για την ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά απαιτούνται και επαρκείς χιονοπτώσεις ώστε να επαναφορτιστούν οι υπόγειες δεξαμενές.

Αύξηση 18% στην επισκεψιμότητα του σπηλαίου

Το σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη ήταν συνήθως κλειστό για τρεις με τέσσερις μήνες το χρόνο λόγω της αυξημένης στάθμης του νερού. «Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν καθοριστικά την πρόσβαση στο σπήλαιο», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Ωστόσο, το 2024 το σπήλαιο παρέμεινε ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς η στάθμη του νερού ήταν χαμηλή.

Από το 1978, Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι έχουν εξερευνήσει περίπου 12 χλμ. του σπηλαίου, με 10 χλμ. να έχουν χαρτογραφηθεί. Το σπήλαιο παραμένει ένα ενεργό φυσικό μνημείο, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες της φυσικής δημιουργίας σταλακτιτών.

Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος, με πολλούς ξένους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ σπηλαιολογική ομάδα του Ε.Ο.Σ Καβάλας 1933

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο