«Είμαι ένα απλό αγόρι που αγαπά τα σπορ». Με αυτά τα λόγια συστήθηκε ο δεκάχρονος Βίνσεντ σε ειδικούς για τις μεταμοσχεύσεις μήτρας κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Αν αναρωτιέστε πώς ένα παιδί 10 ετών βρέθηκε σε μια τόσο καθαρά ιατρική εκδήλωση, η απάντηση είναι ότι είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια ζωής
Ο Βίνσεντ ήρθε στη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, αφού η μητέρα του Μαλίν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος της Ακαδημίας Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.
Θερμή υποδοχή της ομιλίας του
Δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του, μίλησε στο συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις μήτρας που διεξάγονται στην πατρίδα του. Ως παιδί, παρουσίασε την ομιλία του στα αγγλικά μπροστά σε αναγνωρισμένους ειδικούς από όλο τον κόσμο, κερδίζοντας θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
«Είμαι ένα κανονικό αγόρι που αγαπά τα σπορ, όπως το γκολφ, και μου αρέσουν τα καλλιτεχνικά στο σχολείο. Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω επαγγελματίας παίκτης του γκολφ. Η μαμά και ο μπαμπάς μου είναι εδώ μαζί μου σήμερα και ξέρω ότι είναι περήφανοι για μένα, όπως και η ομάδα των σουηδών γιατρών που με έφερε στον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ χάρη σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που είναι στην αίθουσα».
Πάνω από 60 γεννήσεις παγκοσμίως
Από τη γέννηση του Βίνσεντ το 2014, άλλες έξι οικογένειες έχουν αποκτήσει παιδιά στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος. Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν πλέον διαδοθεί σε πολλές χώρες, με περίπου 120 μεταμοσχεύσεις να έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, από τις οποίες έχουν γεννηθεί πάνω από 60 παιδιά (17 από αυτά στη Σουηδία).
Βελτίωση στις χειρουργικές τεχνικές
Η αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων μήτρας οφείλεται στη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, όπως η προτίμηση της ρομποτικής χειρουργικής. Δίνεται επίσης μεγάλη προσοχή στη σωματική και ψυχολογική ευημερία των δοτριών, των ληπτριών και των παιδιών που γεννιούνται από αυτές τις διαδικασίες. Στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ, οι ουσίες παρακολουθούνται μακροχρόνια, εξασφαλίζοντας την υγειονομική και ψυχική τους κατάσταση μέχρι να ενηλικιωθούν.
Ελπίδες για περισσότερες δότριες στο μέλλον
Σύμφωνα με τον Ματς Μπράνστρομ, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ, «ήδη φωτεινές επεμβάσεις και γρήγορη ανάρρωση για τις δότριες είναι κρίσιμες. Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες ανώνυμες και αλτρουιστικές δωρεές από γυναίκες που δεν είναι στενές συγγενείς των ληπτριών, κάτι που θα διευκολύνει τη διαδικασία».