12.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΗ Google γιορτάζει μια σημαντική επιτυχία στους κβαντικούς υπολογιστές

Η Google γιορτάζει μια σημαντική επιτυχία στους κβαντικούς υπολογιστές

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατάφερε να ξεπεράσει μια σημαντική πρόκληση στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, παρουσιάζοντας έναν νέο επεξεργαστή που ολοκλήρωσε ένα υπολογιστικό πρόβλημα σε μόλις 5 λεπτά. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί υπολογιστές θα χρειάζονταν δισεκατομμύρια χρόνια για να το επιλύσουν.

Όπως και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η IBM και η Microsoft, η Google επενδύει στους κβαντικούς υπολογιστές για να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα που οι συμβατικοί υπολογιστές, βασισμένοι σε τρανζίστορ, δεν μπορούν να λύσουν αποτελεσματικά.

Το μαθηματικό πρόβλημα που η Google ισχυρίζεται ότι έλυσε με τον επεξεργαστή Willow, ο οποίος διαθέτει 105 «qubit», δεν έχει άμεσες πρακτικές εφαρμογές. Παρόλα αυτά, η εταιρεία ελπίζει ότι αυτή η τεχνολογία θα έχει σημαντικές εφαρμογές σε τομείς όπως η χημεία, η ιατρική, η επιστήμη υλικών και η τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κβαντικοί υπολογιστές με πρακτικές εφαρμογές απέχουν ακόμη δεκαετίες από την πραγματικότητα.

Willow

Ο νέος επεξεργαστής Willow («Ιτιά») της Google, όπως αναφέρεται στο έγκριτο περιοδικό Nature, είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με 105 qubit, τα οποία μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στις καταστάσεις «0» και «1». Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει στους κβαντικούς υπολογιστές να επεξεργάζονται πληροφορίες με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Τα qubit είναι γνωστά για την ευαισθησία τους, καθώς επηρεάζονται από μικρές αυξήσεις θερμοκρασίας ή υποατομικά σωματίδια που προέρχονται από το Διάστημα. Αυτές οι παρεμβολές μπορεί να προκαλέσουν σφάλματα, και καθώς ο αριθμός των qubit αυξάνεται, το πρόβλημα των σφαλμάτων γίνεται πιο περίπλοκο, απαιτώντας τη χρήση μεθόδων διόρθωσης σφαλμάτων, όπως η προσθήκη εφεδρικών τσιπ. Ωστόσο, πέρα από ένα ορισμένο σημείο, ακόμη και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να αποτύχουν.

Ο κβαντικός επεξεργαστής κρέμεται στην άκρη αυτού του «κρυοστάτη» που κατεβάζει τη θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (Reuters)
Ο κβαντικός επεξεργαστής κρέμεται στην άκρη αυτού του «κρυοστάτη» που κατεβάζει τη θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (Reuters)

Ο κβαντικός επεξεργαστής κρέμεται στην άκρη αυτού του «κρυοστάτη» που κατεβάζει τη θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (Reuters)

Η Google υποστηρίζει ότι έχει βρει τρόπο να συνδέει τα qubit του επεξεργαστή Willow, μειώνοντας τον ρυθμό σφαλμάτων καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε πραγματικό χρόνο, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο για την εμπορική αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών.

«Έχουμε ξεπεράσει το σημείο της ισοφάρισης», δήλωσε ο Χάρτμουτ Νίβεν, επικεφαλής της μονάδας Google Quantum AI, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ωστόσο, η Google έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν που τελικά αποδείχθηκαν ανακριβείς. Το 2019, η IBM αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Google ότι το κβαντικό τσιπ της είχε λύσει ένα πρόβλημα που θα απαιτούσε 10.000 χρόνια από έναν κλασσικό υπολογιστή, αποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να λυθεί σε δύομισι μέρες με διαφορετικές τεχνικές.

Σε μια ανάρτηση στο εταιρικό της ιστολόγιο, η Google δήλωσε ότι έχει λάβει υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις στις νέες εκτιμήσεις της. Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες, υποστηρίζει ότι ένας κλασσικός υπολογιστής θα χρειάζονταν ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να φτάσει στο αποτέλεσμα που παρήγαγε ο νέος επεξεργαστής.

Αν και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επεξεργαστές με περισσότερα qubit, η Google εστιάζει στην αύξηση της αξιοπιστίας τους, όπως δήλωσε ο Άντονι Μέγκραντ, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Google Quantum AI. Η εταιρεία έχει αναπτύξει αυτά τα προηγμένα τσιπ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, ενώ παράλληλα χτίζει και δικές της εγκαταστάσεις για την παραγωγή τους.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο