Η Τοάνα Λούνεϊ, μια 53χρονη από τις ΗΠΑ, υπήρξε ασθενής αιμοκάθαρσης για οκτώ χρόνια και παρέμεινε πέντε χρόνια στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Στις 25 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε μια καινοτόμο εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και τώρα αναρρώνει, αισθανόμενη αισιοδοξία για την υγεία της.
«Είναι σαν μια νέα αρχή», δήλωσε η Λούνεϊ στο Associated Press. «Η ενέργεια που νιώθω είναι καταπληκτική. Το να έχω έναν λειτουργικό νεφρό και να το αισθάνομαι είναι απίστευτο».
Towana Looney is finally free from dialysis after eight years, thanks to a groundbreaking gene-edited pig kidney transplant at NYU Langone Health.
Learn more about Towana’s story and our ongoing innovations in #xenotransplantation: https://t.co/uP9KMgveSu pic.twitter.com/wAD4DFxzOW
— NYU Langone Health (@nyulangone) December 17, 2024
Σημαντική πρόοδος στην ξενομεταμόσχευση
Η επιτυχία της Λούνεϊ είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι ερευνητές προετοιμάζονται να ξεκινήσουν επίσημες μελέτες για τη ξενομεταμόσχευση το επόμενο έτος. Ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, που ηγήθηκε της πειραματικής διαδικασίας στο NYU Langone Health, τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας.
Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να χρειάζεται νεφρό. Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν στην αναμονή, ενώ άλλοι δεν πληρούν ποτέ τις προϋποθέσεις για να λάβουν μόσχευμα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, οι επιστήμονες εργάζονται για να τροποποιήσουν γενετικά χοίρους, ώστε τα όργανά τους να είναι πιο συμβατά με τα ανθρώπινα.
«Η έρευνα αυτή μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς που χρειάζονται όργανα», δήλωσε ο Δρ Τζόναθαν Λαπούκ. «Μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει αυτές τις ξενομεταμοσχεύσεις, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε ζωικά όργανα σε ανθρώπους», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «CBS Mornings Plus».
Η προσωπική ιστορία της Τοάνα Λούνεϊ
Η Λούνεϊ αναρρώνει καλά μετά τη μεταμόσχευσή της. Μόλις 11 ημέρες μετά την εγχείρηση, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αν και επισκέπτεται τακτικά το ιατρικό κέντρο για εξετάσεις. Εάν ο μεταμοσχευμένος νεφρός δεν λειτουργήσει όπως αναμένεται, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να επιστρέψει σε αιμοκάθαρση.
«Είναι εξαιρετικό να βλέπουμε την ελπίδα να αποκαθίσταται για εκείνη και την οικογένειά της», δήλωσε ο Δρ Τζέιμι Λοκ, ο χειρουργός της Λούνεϊ.
53-year-old Towana Looney is the only living person with a gene-edited pig kidney! This experimental transplant offers hope for the 100,000+ on organ waitlists. #OrganTransplant #Xenotransplantation #Medical pic.twitter.com/cx5KjaphXP
— TLDR Stories (@TLDRStories) December 17, 2024
Η Λούνεϊ είχε δωρίσει έναν νεφρό στη μητέρα της το 1999, αλλά μια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία κατέστρεψε τον εναπομείναντα νεφρό της. Είναι σπάνιο οι δότες να εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, τους δίνεται προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων.
Ωστόσο, η Λούνεϊ δεν μπορούσε να βρει συμβατό μόσχευμα, καθώς είχε αναπτύξει ασυνήθιστα αντισώματα που θα επιτίθονταν σε οποιοδήποτε ανθρώπινο νεφρό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα απέρριπτε οποιοδήποτε νεφρό προσφερόταν από δωρητές.
Ενημερωμένη για την έρευνα σχετικά με τα νεφρά χοίρων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, επικοινώνησε με τον Δρ. Τζέιμι Λοκ για να ζητήσει να συμμετάσχει στην πειραματική διαδικασία. Τον Απρίλιο του 2023, ο καθηγητής υπέβαλε αίτηση στην FDA για άδεια μεταμόσχευσης.
Αρχικά, ο οργανισμός δεν έδωσε έγκριση, αλλά τελικά επέτρεψε τη διαδικασία. «Δεν μπορείς να ξέρεις αν θα πετύχει ή όχι μέχρι να το δοκιμάσεις», ανέφερε η Λούνεϊ.
Η Revivicor, μια εταιρεία που εδρεύει στη Βιρτζίνια, παρείχε τον νέο νεφρό της Λούνεϊ από ένα χοίρο με 10 γονιδιακές αλλοιώσεις. Λίγα λεπτά μετά την τοποθέτησή του στο σώμα της, ο νεφρός έγινε υγιές ροζ και άρχισε να παράγει ούρα. Στις 6 Δεκεμβρίου, πήρε εξιτήριο με οδηγίες να παρακολουθεί την αρτηριακή της πίεση, τον καρδιακό της ρυθμό και άλλες σωματικές λειτουργίες.