Οι Αιτίες των «Γκρι» Διαζυγίων
Εισαγωγή
Η ζωή μαζί με τον άλλον είναι σίγουρα περίπλοκη, ειδικά όταν πρόκειται για ζευγάρια που έχουν μοιραστεί πολλά χρόνια, και ενίοτε, την απόφαση να χωρίσουν. Η κυρία Αγγελική Κολοκυθά, ψυχολόγος και συστημική – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, μας εξηγεί τους λόγους που οδηγούν σε αυτή τη δύσκολη επιλογή.
Τι είναι τα «Γκρι» Διαζύγια;
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση γύρω από τα λεγόμενα «γκρι» διαζύγια. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε διαζύγια που συμβαίνουν σε ζευγάρια ηλικίας 50 ετών και άνω, συνήθως αφού έχουν περάσει τριάντα, σαράντα ή ακόμα και πενήντα χρόνια μαζί. Αυτά τα διαζύγια προκαλούν συχνά έντονη έκπληξη στο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας θεωρούνται συχνά ότι έχουν βρει τη σταθερότητά τους και δεν αναζητούν πια την ευτυχία τους.
Γιατί συμβαίνουν τα «Γκρι» Διαζύγια;
Η ανάγκη για χωρισμό
Πολλές φορές, το ζευγάρι μπορεί να έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη τους να χωρίσουν πολύ νωρίτερα, αλλά να έχει καθυστερήσει την απόφαση αυτή μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά τους. Αυτό συχνά γίνεται για να μην πληγωθούν τα παιδιά ή να μην επηρεαστούν οι σχολικές τους επιδόσεις.
Γονείς πρώτα, ζευγάρι δεύτερο
Είναι επίσης κοινό ότι, κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι γονεϊκοί ρόλοι επισκιάζουν τη σχέση του ζευγαριού. Όταν οι γονείς αυτοί εστιάζουν αποκλειστικά στη μεγέθυνση των παιδιών τους, την επίλυση καθ καθημερινών προβλημάτων και την παρένθεση των σχέσεων, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σοβαρό κενό όταν τα παιδιά αποκτούν αυτονομία. Αυτή η αναγκαία απομάκρυνση από την γονεϊκή ευθύνη μπορεί συχνά να εκθέσει δυσκολίες που είχαν προηγουμένως κρυφτεί στην πορεία της σχέσης.
Υπαρξιακά ερωτήματα και αλλαγές
Η αυτονόμηση των παιδιών συμπίπτει συχνά με μια φάση στη ζωή των γονιών όπου αρχίζουν να αναθεωρούν τις επιλογές και τους στόχους τους. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να προκύψουν αγωνιώδη υπαρξιακά ερωτήματα, και οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν κραδασμούς στη σχέση του ζευγαριού.
Δυσκολίες και Επικοινωνία
Καθώς οι χαμένες επικοινωνίες και οι αποστάσεις αναδύονται, οι δύο σύντροφοι μπορεί να νιώσουν πως ζουν με «ξένους». Συνειδητοποιούν ότι έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις και αυτό μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στη σχέση τους.
Μεταβατική Φάση
Είναι σαφές ότι όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια μεταβατική φάση στη ζωή τους. Εδώ είναι κρίσιμο αν θα ανανεώσουν την «σχέση» τους ή θα επιλέξουν τον χωρισμό. Όσοι δεν μπορέσουν να βρουν νέο νόημα στη ζωή τους μαζί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Υποστήριξη και Ανάκαμψη
Σημαντικό είναι οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπιστούν με σεβασμό από το περιβάλλον τους, χωρίς να θεωρείται αυτονόητο ότι η ηλικία τους δεν επιτρέπει την αναθεώρηση των σχέσεων τους. Η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς, οι δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά, και η εξερεύνηση νέων ενδιαφερόντων είναι απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας τους.
Συμπέρασμα
Η διαδικασία του «γκρι» διαζυγίου είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για ανακάλυψη της προσωπικής ταυτότητας. Αν οι εμπλεκόμενοι δεν μπορέσουν να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή τους με τον/την σύντροφό τους, τότε καλούνται να ξεκινήσουν από την αρχή, και αυτό απαιτεί μεγάλο ψυχικό σθένος και στήριξη.
Αυτά τα στάδια της ζωής μπορεί να είναι απαιτητικά, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και μια ανοιχτή διαδικασία αναζήτησης νέων ευκαιριών, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ξανά τη χαρά και τη συμμετοχή στη ζωή τους.