Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, το 2025 φαίνεται ότι οι Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν» ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους να κάνουν σημαντική πρόοδο. Αυτή η δήλωση προέρχεται από την ετήσια έκδοση του περιοδικού για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ηλεκτρονικά αύριο (21/11) και σε έντυπη μορφή την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ανοιχτοί σε μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα. Παρόλο που ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να τον αλλάξει, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο νέος διευθυντής, Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής, υποστηρίζουν τη λύση ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα».
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα σταθεί εμπόδιο. Αυτή η δήλωση ενισχύει την ελπίδα για μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των Γλυπτών.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι τα παραδοσιακά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου, ότι είναι ο μοναδικός θεματοφύλακας των Γλυπτών, έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ένας υπάλληλος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες και τις πωλούσε ανενόχλητος στο eBay.
Σημαντική είναι και η στάση της κοινής γνώμης στη Βρετανία, καθώς σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023, το 49% των πολιτών υποστήριξε την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ μόλις το 15% δήλωσε αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη.
Το Economist προσθέτει επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επαναπατρισμός πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους αναμένεται να προχωρήσει δυναμικά το 2025. Αναφέρονται παραδείγματα επιστροφής αρχαιοτήτων από κορυφαία μουσεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, με την τάση αυτή να ενισχύεται περαιτέρω.