Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου το πλούσιο πρόγραμμα του για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024. Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα απόγευμα στο Allegro, το εστιατόριο του Μεγάρου, με θέα τη θάλασσα, όπου συνοδευθήκαμε από κρασί και κλασική μουσική.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαίες διεθνείς παραγωγές, συναυλίες διάσημων μουσικών, όπερα, χορό, ενώ συνεχίζονται οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και το Φεστιβάλ Μπαρόκ, καθώς και οι παραστάσεις της Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ «MOYSA».
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου. Μας μίλησε για τους στόχους, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες του Μεγάρου, καθώς και για τις προσωπικές της εμπειρίες και φιλοδοξίες, έχοντας πολυάριθμες θέσεις διοίκησης και εμπειρία στη διαχείριση δημόσιων πόρων για χρόνια. Παρακάτω παρατίθενται οι σκέψεις της σχετικά με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Η καριέρα μου ασχολείται με τη διοίκηση για πολλά χρόνια, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και προηγουμένως σε τράπεζα, όπως η Εγνατία Τράπεζα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία από το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνω μέλος του ΔΣ του Μεγάρου, δέχτηκα με χαρά, θεωρώντας το μία πρόκληση. Παρά το ότι δεν έχω μουσική εκπαίδευση, ήθελα να συνεισφέρω σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, αξιοποιώντας τη διοικητική μου εμπειρία. Έχουμε κοινούς στόχους: να προσφέρουμε στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριζόμαστε τους δημόσιους πόρους με προσοχή. Επιθυμούμε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ η καλλιτεχνική κατεύθυνση είναι υπό την ευθύνη του Χρίστου Γαλιλαία, τον οποίο εμπιστευόμαστε απολύτως».
«Στόχος μας να καταστεί το Μέγαρο κέντρο πολιτισμού»
«Στοχεύουμε στο Μέγαρο να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στο πολιτιστικό τοπίο όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα κτίρια μας δεν λειτουργούν μόνο ως αίθουσες τέχνης αλλά και ως συνεδριακοί χώροι. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και στον συνεδριακό τουρισμό. Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους και να τους κάνουμε να νιώθουν το Μέγαρο ως δεύτερο σπίτι τους, κάτι που έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ευχαριστώ τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους του Οργανισμού για τη συνεργασία τους».
Η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος, επεκτείνει τις δραστηριότητές της, πραγματοποιώντας παραστάσεις και στο εξωτερικό. Πέρυσι, για παράδειγμα, συμμετείχαμε σε μια εκδήλωση στη Βουκουρεύτι, και όλοι οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν. Συνδιοργανώνουμε επίσης προγράμματα όπως το First Chair Academy, όπου μουσικοί από όλο τον κόσμο διδάσκονται δεξιότητες ηγεσίας και ομαδικότητας, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνία με θετικό τρόπο.
Πέρα από τις κλασικές παραστάσεις, το Μέγαρο φιλοξενεί εκδηλώσεις λογοτεχνίας, όπου προσκαλούμε συγγραφείς από διαφορετικές χώρες για να γνωριστούν με το κοινό. Είχαμε επισκέπτες όπως τη Victoria Hislop και ελπίζουμε να έχουμε τον Ευγένιο Τριβιζά τα Χριστούγεννα. Επίσης, επιδιώκουμε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου και συμμετέχουμε σε διεθνή προγράμματα. Τρέχουμε ένα ηχογραφικό κέντρο και έχουμε προγράμματα προσβασιμότητας για όλους, τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου από το 2000. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για την υποστήριξή της στην ενεργειακή μας αναβάθμιση».
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και κάποια τμήματα του Κρατικού Ωδείου ανακαλούνται στο χώρο μας για πρόβες, καθώς το Ωδείο βρίσκεται σε ανακαίνιση. Με αυτές τις συνεργασίες μπορούμε να προχωρήσουμε. Επιπλέον, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Συνταγογράφηση», που απευθύνεται σε συμπολίτες μας με ευαίσθητη ψυχική υγεία.
Σημαντική είναι και η προσβασιμότητα στην πληροφόρηση, καθώς όλοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθούν για τις προσφορές του Μεγάρου.
Δημιουργούμε επίσης πολύ καλές σχέσεις με την τοπική κοινότητα, συνεργαζόμαστε με το Δήμο, την Περιφέρεια, τα Πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Για παράδειγμα, φέτος διοργανώνουμε ένα τμήμα των Δημητρίων. Το Μέγαρο φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών φορέων. Όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους χώρους μας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους.
Ένα από τα όνειρά μου είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών με τη βοήθεια του Υπουργείου, με στόχο τις πιο σταθερές συνεργασίες στο μέλλον. Η εξωστρέφεια είναι το παν για κάθε οργανισμό και η επικοινωνία είναι σημαντική. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο κόσμος για τα θαύματα που γίνονται, γιατί η επιτυχία μας πρέπει να ακουστεί και διεθνώς, μέσω συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού.Εν κατακλείδι, έχουμε και προκλήσεις, όπως η υποστελέχωση, που ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό μας εργάζεται με προσήλωση και αφοσίωση. Παρόλο που διαθέτουμε 70 οργανικές θέσεις, μόνο 40 από αυτές είναι καλυμμένες. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι οι οικονομικοί πόροι, αλλά αποδεδειγμένα είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση, χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο καλύπτει πάνω από 50% του προϋπολογισμού μας».