Ο πρώην γενικός Εισαγγελέας Μάικλ Έλις, ο οποίος διορίστηκε από τη Λιζ Τρας και αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ, προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου τα Ιόνια Νησιά από την Ελλάδα, εάν η Αθήνα συνεχίσει να πιέζει για την επιστροφή των γλυπτών!
Μιλώντας στο GB News, ο Έλις αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1864, βάσει της οποίας η Βασίλισσα Βικτώρια παραχώρησε τα Ιόνια Νησιά στην Ελλάδα. «Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ίσως θα πρέπει να τους ζητήσουμε να μην αποδεχτούν ούτε τη Συνθήκη του 1864», δήλωσε χαρακτηριστικά, εν μέσω συζητήσεων για την πιθανή επιστροφή των γλυπτών.
Η δήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο όπου οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών φαίνεται να προχωρούν. Οι δηλώσεις του Έλις ακολούθησαν την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Sir Keir Starmer στο Λονδίνο, όπου το επίμαχο θέμα των γλυπτών ήταν στο προσκήνιο.
«Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε εξετάσει το θέμα αυτό περίπου το 1820 και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γλυπτά είχαν αποκτηθεί νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν», πρόσθεσε ο Έλις. «Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την απόφαση, όπως θα έλεγε οποιοσδήποτε δικηγόρος. Οι διεθνείς συμφωνίες και τα νομικά έγγραφα πρέπει να τηρούνται. Υπήρξε συμφωνία το 1864, και τα Επτάνησα ήταν βρετανικά κυρίαρχα νησιά».
Ο Έλις συνέχισε, λέγοντας: «Ακριβώς στα δυτικά της Ελλάδας, αυτά τα νησιά ήταν υπέροχα. Ήταν βρετανικό έδαφος από το 1815 έως το 1864. Η Βασίλισσα Βικτώρια τα παραχώρησε στον Βασιλιά της Ελλάδας με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1864. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη συνθήκη, έτσι δεν είναι; Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις ρυθμίσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ίσως θα πρέπει να τους ζητήσουμε να μην αποδεχτούν ούτε τη Συνθήκη του 1864. Και τότε θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τα νησιά πίσω».
Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις έρχονται σε μια εποχή που η Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται να μην αντιτίθεται σε μια συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρούν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο νομικά απαγορεύεται να παραδώσει τα τεχνουργήματά του, και η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο που θα επέτρεπε μια μόνιμη μεταφορά». Ωστόσο, μια πολιτιστική συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, με αντάλλαγμα εκθέσεις διάσημων έργων τέχνης. Οι συζητήσεις για μια «Σύμπραξη του Παρθενώνα» είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές», σύμφωνα με το μουσείο.
Deal that could see the Parthenon Sculptures returned to Greece is “close”, former adviser to Greek government tells BBChttps://t.co/TBLsx53aYf
— BBC Politics (@BBCPolitics) December 3, 2024