Πέθανε ο Αλέξανδρος Τοπάζης – «Ήταν ένας διεθνώς σεβαστός και αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας» – Monomaxos

0
15


Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο μεγάλος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης.

Ήταν ένας από τους πιο αξιοσέβαστους Έλληνες αρχιτέκτονες, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο και την προσφορά του στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Γεννήθηκε στην Ινδία το 1939 και μετακόμισε στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1947. Αποφοίτησε από το EMP School of Architecture με άριστα.

Την περίοδο 1963 έως 1965 διετέλεσε επιμελητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ. Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως βοηθός ερευνητής του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, όπου πραγματοποίησε θεωρητικές μελέτες και έρευνες.

Το 1963 ίδρυσε το γραφείο σπουδών «Αλέξανδρος Ν. Τοπάζης» και πραγματοποίησε αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά ασχολήθηκε πρωτίστως με την αρχιτεκτονική με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές της σε μεγάλη κλίμακα.

Αρχιτεκτονικά έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα εντός και εκτός Ελλάδας, σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε πρακτικά συνεδρίων.

Ο Αλέξανδρος Τοπάζης σχεδίασε εξαιρετικά κτίρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Την υπογραφή του φέρουν εντυπωσιακά κτίρια κατοικιών, εκπαιδευτικά κτίρια, γραφεία, νοσοκομεία, ακόμη και χώροι λατρείας.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η περίφημη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας, η Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κ.α.

Έλαβε μέρος ως κριτής σε πολυάριθμους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σε ειδικές επιτροπές για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ήταν επισκέπτης εξεταστής στις αρχιτεκτονικές σχολές του Δουβλίνου και του Strathclyde στη Γλασκώβη. Είχε δώσει διαλέξεις σε περισσότερες από 24 χώρες. Έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 95 προσκλητικούς Πανελλήνιους και 15 διεθνείς διαγωνισμούς.

Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Όταν πληροφορήθηκε την απώλεια του Αλέξανδρου Ν. Τοπάζη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέδωσε την εξής δήλωση:

«Αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο Ν. Τοπάζη με μεγάλη θλίψη, αλλά και με μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη βαθιά του επιρροή στην αρχιτεκτονική, στις πόλεις μας, στον δημόσιο χώρο Ο Αλέξανδρος Ν. Τοπάζης δικαίως μετράει με τη γόνιμη καριέρα του που εκτείνεται σε έξι δεκαετίες». οι μεγαλύτεροι μεταπολεμικοί αρχιτέκτονες.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και στη μετάβασή της από τη μοντέρνα στη μεταμοντέρνα.

Με το οραματικό του πνεύμα εισήγαγε ουσιαστικά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό στη χώρα μας, μια ήδη εδραιωμένη πρωτεύουσα, αλλά με τεράστια σημασία και δυνατότητες για το μέλλον των πόλεων μας.

Ο Αλέξανδρος Ν. Τοπάζης ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή στα δεκάδες έργα του, από το πρωτοποριακό συγκρότημα κατοικιών Δίφρος μέχρι το κτίριο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δουλειάς του είναι η συνεργασία του γραφείου του με τον Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για την πρόταση για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία έχει πιστοποιηθεί και βρίσκεται στο δρόμο της υλοποίησης.

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης υπήρξε μοναδικός δάσκαλος, θεωρητικά με τα πολυάριθμα γραπτά του, αλλά και στην πράξη.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες του τελευταίου μισού αιώνα σπούδασαν κοντά του πριν ανοίξουν τα δικά τους φτερά. Πάντα στάθηκε δίπλα σε όλους με αδίστακτη κατανόηση και βοήθεια, και αυτή είναι η ανεξίτηλη κληρονομιά και η επιρροή του.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα παιδιά του, τη Δέσποινα, που συνεχίζει το έργο του στο γραφείο του, και τον Νικόλα, που γράφει εδώ και δεκαετίες για την πολύ ιδιαίτερη καριέρα του, στα εγγόνια του, στους αμέτρητους συναδέλφους και φίλους του.

ειδήσεις Google