Η αύξηση των τιμών «χτυπά» κόκκινο στην εστίαση, με τους ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να δηλώνουν ότι αδυνατούν να συγκρατήσουν τις τιμές στο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι, λόγω της εκτόξευσης του κόστους των πρώτων υλών.
Οι τιμές του σουβλακιού έχουν αυξηθεί σημαντικά, με το 2023 οι τιμές να κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 3,70 ευρώ, ενώ φέτος ξεκινούν από 3,40 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 4,20 ευρώ. Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης σε δηλώσεις του στο MEGA, «όλες οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει, οι ντομάτες, οι πίτες, και το κρέας έχει ανέβει 1 ευρώ ανά κιλό. Γι’ αυτό το λόγο, αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε την τιμή του σουβλακιού κατά 20 λεπτά, από 3,70 ευρώ σε 3,90 ευρώ, προσπαθώντας να μην ξεπεράσουμε τα 4 ευρώ».
Οι ψητοπώλες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, όπως κρέας, λαχανικά και σιτηρά. Ο Ανδρέας Ανδριανάκης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, τόνισε ότι «αν οι τιμές στις πρώτες ύλες συνεχίσουν να ανεβαίνουν, θα αναγκαστούμε και εμείς να αυξήσουμε τις τιμές, καθώς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλες αυξήσεις».
Η εποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, ένα τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει από 3,40 ευρώ έως 3,80 ευρώ, με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 3,70 ευρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή φτάνει τα 4 ευρώ ή και 4,20 ευρώ. Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων χρειάζεται 35€ – 40€ για να απολαύσει σουβλάκια. Αν και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές κάτω, οι πραγματικές τιμές θα έπρεπε να κυμαίνονται από 4,20 ευρώ έως 4,50 ευρώ».