Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής
Νέες, σοκαριστικές πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου ένα μέρος του παιχνιδιού έσπασε, με αποτέλεσμα ένας 19χρονος να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Ένας πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε μόνο τουλάχιστον 15 χρόνια εμπειρίας, αλλά και ότι τα περισσότερα από τα παιχνίδια ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη Βουλγαρία, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, ο ιδιοκτήτης «βούτηξε» τα παιχνίδια από σκραπ, τα επισκεύασε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά.
«Τα περισσότερα μηχανήματα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τα 9 στα 10 δεν είχαν καμία πιστοποίηση. Ορισμένα ήταν κλεμμένα από τη Βουλγαρία και ήταν ασυντήρητα. Είχαν προορισμό να πάνε για σκραπ, αλλά ο ιδιοκτήτης τα έβγαλε, τα έβαψε και τα λειτουργούσε… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ανέφερε ότι πιθανότατα ήταν ο μόνος με πιστοποίηση κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων που εργάστηκε εκεί, προσθέτοντας ότι τα μηχανήματα ήταν «κάπως επικίνδυνα».
Φωτογραφίες από το thestival.gr δείχνουν την κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των παιχνιδιών, ειδικά του παιχνιδιού στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.
Η κατάσταση των παιχνιδιών είναι ανησυχητική, με σκουριές και σαπισμένα μέρη που υποδεικνύουν ότι οι κατασκευές ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν.
Επιφανειακοί έλεγχοι
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε από τις 15 Μαΐου χωρίς να έχει γίνει γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, και ότι οι έλεγχοι ήταν επιφανειακοί.
Ένας εργαζόμενος από το γειτονικό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, αποκάλυψε ότι μία ημέρα πριν το δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα ερχόταν τεχνικός για έλεγχο. «Ο τεχνικός ήρθε την ημέρα του δυστυχήματος και είδε την πίστα και το παιχνίδι ‘Crazy Dance’. Είπε ότι όλα ήταν καλά και έφυγε», ανέφερε ο εργαζόμενος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Ωστόσο, ο τεχνικός δεν έδωσε ποτέ οδηγίες στους εργαζόμενους να λειτουργήσουν τα μηχανήματα για να τα ελέγξει. Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, ο έλεγχος ήταν επιφανειακός, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα και να αποχωρεί.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν συχνές καταγγελίες για τα μηχανήματα του λούνα παρκ, αλλά ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση, ζητώντας από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα ή βάφοντας τα μηχανήματα για να φαίνονται νέα.
Λειτουργία χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση
Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς το λούνα παρκ διαφήμιζε την έναρξη της λειτουργίας του στις 15 Μαΐου, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο μόλις στις 7 Ιουλίου. Έναν μήνα μετά, το λούνα παρκ συνέχιζε να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέχρι την τραγωδία που οδήγησε στο θάνατο του 19χρονου.
Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση, κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής επισημαίνουν ότι τα μηχανήματα ήταν ασυντήρητα, με καθίσματα που ξεκολλούσαν και τον ιδιοκτήτη να τα κολλάει πρόχειρα ή να τα βάφει, χωρίς να ενημερώνει τους πελάτες για τον κίνδυνο.