Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, που αναγνωρίζει την ελληνική ιθαγένεια στα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και στα πέντε παιδιά του πρωτότοκου γιου του, Παύλου.
Η απόφαση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την υποβολή αιτήματος από τα 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, τα οποία δηλώνουν το επώνυμο «Ντε Γκρες». Με την έκδοση του ΦΕΚ, τους δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν στα Μητρώα Πολιτών, ώστε να αποκτήσουν ταυτότητα και διαβατήριο.
Η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας αφορά τα εξής άτομα:
1. Αλεξία Ντε Γκρες
2. Παύλος Ντε Γκρες
3. Νικόλαος Ντε Γκρες
4. Θεοδώρα Ντε Γκρες
5. Φίλιππος Ντε Γκρες
6. Αχιλλέας Ανδρέας Ντε Γκρες
7. Οδυσσέας Κίμων Ντε Γκρες
8. Κωνσταντίνος Αλέξιος Ντε Γκρες
9. Αριστείδης Σταύρος Ντε Γκρες
10. Μαρία Ολυμπία Ντε Γκρες
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις όπως δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως:
Η διαδικασία αναγνώρισης της ιθαγένειας
Ο Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε την απόφαση λίγες ώρες μετά την κατάθεση της αίτησης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ολοκληρώνοντας έτσι μια εκκρεμότητα που διαρκεί 30 χρόνια. Από το 1994, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Βενιζέλου, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ήταν πρακτικά «ανιθαγενείς», καθώς αν και είχαν δανέζικα διπλωματικά διαβατήρια, δεν ήταν πολίτες της Δανίας ούτε κανενός άλλου κράτους.
Μελλοντικές προοπτικές
Αυτές τις ημέρες, τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά βρίσκονται στην Αθήνα, κοντά στη μητέρα τους, Άννα Μαρία. Σύντομα θα γίνουν Έλληνες πολίτες και τα παιδιά του Παύλου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την απόδοση ιθαγένειας.
Η απόφαση για την υπηρεσία τους θα είναι δική τους, καθώς είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν πλήρη θητεία αν το επιθυμούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέως βασιλική οικογένεια δεν σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική σκηνή της χώρας, αν και υπάρχουν φήμες που αναφέρουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός «βασιλικού, πατριωτικού κόμματος». Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η οικογένεια θα επιδιώξει να έχει μια πιο κανονική παρουσία στην Ελλάδα και πιθανόν θα συμμετάσχει σε κοινωνικές δράσεις μέσω ιδρυμάτων.
Ήδη υπάρχει το ίδρυμα «Άννα Μαρία», που λειτουργεί ως ΑΜΚΕ από το 2004 και έχει ως στόχο την υποστήριξη διαφόρων κοινωνικών πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που έλαβε η τέως βασιλική οικογένεια από το ελληνικό δημόσιο για την περιουσία της.