Η βροχή μετεώρων Αρκτίδες φτάνει στο αποκορύφωμά της σήμερα και τη Δευτέρα, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κορύφωση της βροχής θα συμβεί σήμερα το μεσημέρι.
Σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2024, αναμένονται περίπου 10 μετέωρα την ώρα, με την καλύτερη ορατότητα να παρατηρείται 12 ώρες μετά την κορύφωση του φαινομένου, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μ.μ. Η βροχή αυτή προκαλείται από τον κομήτη 8P/Τατλ.
Αύριο, 23 Δεκεμβρίου 2024, η Σελήνη θα βρίσκεται στο Τελευταίο Τέταρτο τα μεσάνυχτα. Όταν η Σελήνη είναι σε αυτή τη φάση, η επιφάνειά της είναι φωτισμένη κατά το ήμισυ, γεγονός που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση.
Για να παρακολουθήσετε τη βροχή μετεώρων, μπορείτε να κοιτάξετε προς Βόρεια, κοντά στον αστερισμό της μικρής Άρκτου, μετά τη Δύση του Ήλιου. Οι Αρκτίδες είναι πιο ορατές σε καθαρό ουρανό και χωρίς φως από τις πόλεις.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, αν και οι αστροναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στη Σελήνη, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σελήνη ανήκει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει ιδιοκτησία στη Σελήνη, και όλα τα έθνη έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση.
Η βροχή μετεώρων Αρκτίδες (Ursids) έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε Δεκέμβριο. Η παρατήρηση αυτών των μετεώρων προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της αστρονομίας και στους απλούς παρατηρητές του ουρανού.