12.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚύρια θέματαΑΣΕΠ: Ποιες αλλαγές υπάρχουν στη μοριοδότηση

ΑΣΕΠ: Ποιες αλλαγές υπάρχουν στη μοριοδότηση

Ενίσχυση της τοπικής παρουσίας στελεχών σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους με υποχρέωση παραμονής 15 ετών σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται προς δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την ενίσχυση της μοριοδότησης (σκορ) που λαμβάνουν οι υποψήφιοι για θέσεις δημόσιας υπηρεσίας σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους. Συγκεκριμένα, οι επιτυχόντες θα χρειάζεται να παραμείνουν στη θέση τους για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κάτοικοι ορεινών και νησιωτικών περιοχών θα λαμβάνουν 40 μόρια ανεξάρτητα από τον πληθυσμό της περιοχής τους, ενώ οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με μέσο πληθυσμό κάτω από 25.000 θα λαμβάνουν 20 επιπλέον μόρια. Μάλιστα, οι αυξήσεις στη μοριοδότηση σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση μπορεί να φτάσουν ακόμη και τριπλάσια ποσοστά.

Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρή υποστελέχωση, λόγω μείωσης του πληθυσμού και έλλειψης στέγης, με αποτέλεσμα πολλοί επιτυχόντες να αρνούνται ή να παραιτούνται από τις θέσεις τους μόλις διοριστούν.

Το υπουργείο σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω της αύξησης της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών. Με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνεται και η κάλυψη των θέσεων δημόσιας υπηρεσίας με επιτυχόντες από τον πανελλήνιο διαγωνισμό του 2023. Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε σχεδόν ενάμιση χρόνο, και οι ρυθμίσεις υπάρχουν ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στους ειδικευμένους υπαλλήλους να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο Δημόσιο άμεσα.

Μείωση χρονοδιαγραμμάτων
Για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης, το νομοσχέδιο προτείνει τη μείωση των προθεσμιών για την αποδοχή διορισμού σε 15 ημέρες, για την υποβολή δικαιολογητικών επίσης σε 15 ημέρες και για την ανάληψη υπηρεσίας σε 20 ημέρες. Οι διοριζόμενοι που δεν αποδέχονται τη θέση τους ή παραιτούνται εντός του πρώτου έτους θα απαγορεύεται να συμμετάσχουν σε νέες διαδικασίες πρόσληψης για τρία χρόνια.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο εισάγει το ενιαίο μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους. Απ’ το 2024, κάθε φορέας θα εκδίδει ετήσιους στόχους, και οι υπάλληλοι θα πρέπει να επιτύχουν αυτούς τους στόχους για να λάβουν ανταμοιβές. Το 40% της τελικής χρηματικής επιβράβευσης θα κατανέμεται ισόποσα ανάμεσα στους υπαλλήλους, ενώ το 60% θα διανέμεται με βάση τη συνεισφορά του καθενός στην επίτευξη των στόχων.

Η μέγιστη ανταμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν θα υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού του μισθού και θα υπόκειται σε φορολογικές κρατήσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αλλάζει και η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.opengov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τους σκοπούς κάθε άρθρου των νομοσχεδίων μέσω της ιστοσελίδας diavoulefsiypes.gr, όπου τα άρθρα θα είναι γραμμένα με απλή γλώσσα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια