Δύο από τους τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση των πλαστών έργων τέχνης, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν γνήσια και δημιουργημένα από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες, κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στην 5η τακτική ανακρίτρια. Οι κατηγορούμενοι προγραμματίζονταν να δημοπρατήσουν τα έργα αυτά διαδικτυακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 70χρονος και ο 62χρονος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, ενώ η κόρη του πρώτου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Κατά τις απολογίες τους, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, οι οποίες περιλαμβάνουν πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνήσιων, καθώς και συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία. Ζήτησαν μάλιστα τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποδείξουν την γνησιότητα των έργων.
Ο 70χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών, υποστήριξε ότι διατηρούσε τα έργα ως «παρακαταθήκη» ενόψει της δημοπρασίας και ότι λάμβανε προμήθεια 17% από τις πωλήσεις. Από την άλλη, ο 62χρονος δήλωσε ότι είναι συλλέκτης και είχε αγοράσει τα έργα από τις οικονομίες του, προκειμένου να τα πουλήσει ο συγκατηγορούμενός του. Η 42χρονη κόρη του 70χρονου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα έργα και ότι βοηθούσε μόνο σε τεχνικά ζητήματα κατά τις δημοπρασίες.
Πώς έγιναν οι συλλήψεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να πωλήσουν συνολικά 123 πλαστούς πίνακες διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών μέσω διαδικτυακής δημοπρασίας, ελπίζοντας να κερδίσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ο κατάλογος των πλαστών έργων είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από την διοργανώτρια εταιρεία με τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη» και η δημοπρασία επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, παραμονές της δημοπρασίας, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν έφοδο σε γκαλερί στην οδό Αλεξ. Σβώλου, καθώς και σε παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους και εργαστήρια, όπου κατάσχεσαν συνολικά 930 έργα τέχνης.
Ο κατάλογος της προγραμματισμένης δημοπρασίας εξετάστηκε από υπάλληλο της Εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα έργα ήταν προφανώς πλαστά, μερικά από τα οποία μάλιστα έμοιαζαν με γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ενδεικτικά, ο κατάλογος περιλάμβανε έργα καλλιτεχνών όπως οι Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Παρθένης και Γιάννης Τσαρούχης, μεταξύ άλλων.