Οι μαθητές του 24ου Δημοτικού στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν την τύχη να βιώνουν μια μοναδική εμπειρία, καθώς το σχολείο τους έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή γκαλερί υψηλής αισθητικής. Αυτή η πρωτοβουλία συνδυάζει τη μάθηση με την τέχνη, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της δημιουργικότητας.
Σύμφωνα με το thestival.gr, οι πόρτες όλων των τάξεων έχουν «ντυθεί» με έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, μέσω πλαστικοποιημένων εκτυπώσεων. Αυτή η αλλαγή έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την αισθητική καλλιέργεια και την έμπνευση.
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της αισθητικής αντίληψης των παιδιών, προάγοντας τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά τους. Έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως οι Καντίνσκι, Ρενουάρ, Νταλί, Βαν Γκογκ και Πικάσο, πλέον κοσμούν τις αίθουσες διδασκαλίας, μετατρέποντας τους διαδρόμους του σχολείου σε ένα μικρό μουσείο τέχνης και πολιτισμού.
Κάθε αίθουσα είναι αφιερωμένη σε έναν συγκεκριμένο ζωγράφο, με τους μαθητές να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους Μυταρά, Κλίμτ, Φασιανό και άλλους. Αυτή η κίνηση συμβάλλει στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των καλλιτεχνών και στη διεύρυνση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη ζωγραφική και τις ιστορικές περιόδους, προσφέροντας παράλληλα στους εκπαιδευτικούς εργαλεία για να διδάξουν βιωματικά τα έργα και τους καλλιτέχνες.
Στον ισόγειο χώρο, οι μαθητές «υποδέχονται» τον Πικάσο και τον Εγγονόπουλο, ενώ ο 1ος όροφος είναι αφιερωμένος σε ξένους καλλιτέχνες και ο 2ος σε Έλληνες. Οι παραδοσιακές αριθμήσεις στις πόρτες των τάξεων (Α1, Β1 κ.ο.κ.) συνοδεύονται από ενημερωτικές πινακίδες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες και στοιχεία του ζωγράφου, καθώς και τον τίτλο του πίνακα που κοσμεί την τάξη.
Για μια ακόμη πιο διαδραστική εμπειρία, κάθε πινακίδα φέρει QR code, που οδηγεί στη βιογραφία του κάθε καλλιτέχνη, προσφέροντας στους μαθητές σύγχρονη και εύκολη πρόσβαση στη γνώση.
Η επιλογή των έργων έγινε από τον Διευθυντή του σχολείου, Σαμαρά Κωνσταντίνο, σε συνεργασία με την εικαστικό Ντζάνη Δήμητρα. Η δράση υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, ενισχύοντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας.