Ο πάτερ Αντώνιος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για κακοποιήσεις και τιμωρητικές συμπεριφορές που φέρεται να υπήρχαν στις δομές της Κιβωτού, περιγράφοντας ένα… παραδεισένιο περιβάλλον για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.
«Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για να μας καταστρέψουν. Εγώ τους συγχωρώ, γιατί τα έχω μεγαλώσει με κόπο και αγάπη, όπως η πρεσβύτερα μου και οι συνεργάτες μου», δήλωσε με συγκίνηση ενώπιον των δικαστών.
Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι τα παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ήταν «βαριά τραυματισμένα» και ότι η κύρια ανησυχία τους ήταν να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να μπορέσουν να βρουν δουλειά. «Στο γεωργικό μας σχολείο δεν υπήρχαν εξαντλητικές εργασίες. Όποιος ήθελε βοηθούσε, υπήρχε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διαβίωσης με εκδρομές και ταξίδια. Τα παιδιά απολάμβαναν σπουδαίες διακοπές σε μεγάλα ξενοδοχεία με χορηγίες και είχαν επαφή με το θέατρο και τη μουσική», εξήγησε ο πάτερ Αντώνιος, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά οφείλουν την πρόοδό τους στη στήριξη της οργάνωσης.
«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν αυτές οι εξαντλητικές εργασίες που λένε! Δεν μπορεί να μιλούν για την Κιβωτό με τέτοιο τρόπο. Εγώ δεν θα έδινα ποτέ εντολή για τιμωρητικές συμπεριφορές. Είχαμε εκπαιδευτές από το εξωτερικό, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που ερχόντουσαν για να μάθουν τις μεθόδους μας. Μάλιστα, έχουμε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και έχουμε ντουλάπες γεμάτες βραβεία!» πρόσθεσε.
Ο πάτερ Αντώνιος απέδωσε τις κατηγορίες στον χαρακτήρα και την παραβατικότητα ορισμένων παιδιών, ενώ υπογράμμισε τη θετική του σχέση μαζί τους μέχρι την αποχώρησή τους από την Κιβωτό. «Γνωρίζω ποια παιδιά μεγαλώναμε. Παρά την αγάπη και την αφοσίωσή μας, ορισμένα είχαν ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα. Όλα ξεκίνησαν από μια κλοπή στο Βόλο, που συνδυάστηκε με παραβατικές συμπεριφορές στην Καλαμάτα. Ακόμα και μετά την αποχώρησή τους, είχαμε εξαιρετική σχέση! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση από το να μοιραστείς τις δυσκολίες σου με κάποιον!» ανέφερε.
Πρόεδρος: Το 2003 άλλαξε η νομική μορφή της Κιβωτού…
Κατηγορούμενος: Διατήρησα τον πνευματικό ρόλο, το έργο μου είχε αναπτυχθεί. Η Μ.Κ. ανέλαβε τη διοίκηση.
Πρόεδρος: Ποιος επέλεξε τη συγκεκριμένη για διευθύντρια του ΔΣ;
Κατηγορούμενος: Την ήξερα από πριν, ήταν και δήμαρχος στο Μοντερέι της Αμερικής. Είχε θέματα υγείας και ήξερε ότι κάποιος έπρεπε να τη διαδεχτεί. Επέλεξε τον Α. (συγκατηγορούμενος) γιατί έβλεπε την πορεία του.
Πρόεδρος: Εσείς το γνωρίζατε αυτό;
Κατηγορούμενος: Το έμαθα, αλλά δεν θα εμπλεκόμουν στη διοίκηση.
Πρόεδρος: Αν διαφωνούσατε, τι γινόταν;
Κατηγορούμενος: Έλεγα την άποψή μου, αλλά ποτέ δεν μπλέκομαι. Αν έβλεπα κάποιον παιδαγωγό που δεν μου άρεσε, θα το ανέφερα στην πρεσβύτερα, αλλά ποτέ δεν ανακατευόμουν στις προσλήψεις.
Πρόεδρος: Ποιος επέλεγε τον διευθύνοντα σε κάθε δομή;
Κατηγορούμενος: Η Μ.Κ. και το συμβούλιο. Εγώ δεν ανακατευόμουν.
Πρόεδρος: Όταν ένα παιδί τελείωνε την υποχρεωτική εκπαίδευση, ποιος αποφάσιζε αν θα πάει στο Λύκειο;
Κατηγορούμενος: Οι παιδαγωγοί και οι ψυχολόγοι. Δεν ανακατευόμουν σε καμία περίπτωση, γιατί δεν είχα γνώση.
Πρόεδρος: Υπάρχουν κατηγορίες για εργασία… Ποιος καθόριζε το πρόγραμμα;
Κατηγορούμενος: Ο διευθυντής κάθε δομής. Στο γεωργικό σχολείο υπήρχε μια ώρα θεωρία και μια πρακτική. Δεν υπήρχε καταναγκαστική εργασία. Αυτές οι κατηγορίες είναι εκτός των αξιών μου και των εθελοντών μας.
Για την κλοπή στο Βόλο και τις καταγγελίες ξυλοδαρμού και απομόνωσης:
«Το έμαθα εκ των υστέρων από τον Α. (συγκατηγορούμενος). Μου είπε για την κλοπή και ποια παιδιά συμμετείχαν. Δεν με ξάφνιασε, καθώς γνωρίζαμε την παραβατικότητα των παιδιών. Είχα τότε ένα χειρουργείο στη μέση και δεν ήθελαν να με επιβαρύνουν. Ξέρω ότι πήγε η αστυνομία και ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν. Ο ένας πήγε στη Χίο και οι άλλοι δύο έμειναν στο Βόλο», είπε ο κατηγορούμενος για το περιστατικό κλοπής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απομόνωση ενός παιδιού σε σπιτάκι και τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό, ο πάτερ Αντώνιος δήλωσε: «Το ξέρω το σπιτάκι. Δεν υπήρχε απομόνωση. Μίλησα με το παιδί και μου είπε ότι ήθελε να επιστρέψει στη μητέρα του. Δεν ανέφερε τίποτα για ξυλοδαρμό». Σχετικά με την προέλευση των χτυπημάτων, είπε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού. «Ήξερα ότι αυτό το παιδί είχε την τάση να λέει ψέματα και να υπερβάλλει», πρόσθεσε.
Η δημιουργία της οργάνωσης
«Είμαι ιερέας και αυτό είναι το πρώτο μου μέλημα. Δεν ήμουν άνεργος χωρίς σκοπό», εξήγησε ο κατηγορούμενος στην αρχή της απολογίας του, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία της Κιβωτού. «Το 1998, κλήθηκα να υπηρετήσω ως ιερέας στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια περιοχή με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Αποφάσισα να δημιουργήσω την Κιβωτό του Κόσμου, παρακινούμενος από την κατάσταση που είδα. Δημιουργήσαμε ομάδες μπάσκετ για να εντάξουμε τα παιδιά σε ένα θετικό περιβάλλον. Σκοπός ήταν να τους προσφέρουμε ένα αίσθημα ανήκειν, ιδιαίτερα στην εφηβεία. Υπήρξαν δωρητές και το 2003 αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε μια μεγαλύτερη δομή για να προστατεύσουμε τα παιδιά του Κολωνού. Το όνομα «Κιβωτός» προήλθε από τα ίδια τα παιδιά, που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο.»
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο πάτερ Αντώνιος παρατήρησε ότι τα παιδιά «μισούσαν τους γονείς τους» και ότι ήθελε να τους διδάξει την αξία της συγχώρεσης.
Η απολογία συνεχίζεται.