16.3 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚύρια θέματαΗλεκτρονική Συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία: Ποιες Αλλαγές Αναμένονται στο Εγγύς Μέλλον

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία: Ποιες Αλλαγές Αναμένονται στο Εγγύς Μέλλον

Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες από το 2025, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών στον τομέα της υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη του 7ου Συνεδρίου με θέμα «Healthcare Transformation».

Ο υπουργός ανέφερε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στη χορήγηση φαρμάκων εντός των νοσοκομείων, που σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφές. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το clawback το 2023 ήταν εκτός ελέγχου, με τη φαρμακευτική δαπάνη να καταγράφει μέση αύξηση 7%. Ο στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των διαφορών στις κατηγορίες του clawback.

Παράλληλα, τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος στον τομέα των διαγνωστικών, επισημαίνοντας ότι η μείωση του clawback το 2024 είναι εντυπωσιακή και αναμένεται να μειωθεί κατά 15 μονάδες σε ετήσια βάση. «Τα μέτρα αποδίδουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Γενικός Διευθυντής της Genesis Pharma, τόνισε την ανάγκη για πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τις κλινικές μελέτες και ελπίζει σε συνεργασία της αγοράς.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και τόνισε την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική χρηματοδότηση. Επίσης, επεσήμανε τις αυξήσεις και τη συσσώρευση χρεών, προσθέτοντας ότι χωρίς τις εξαγωγές, η κατάσταση θα ήταν πιο δύσκολη. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία και να δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε τη σημασία της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επεκταθούν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ζήτησε να αλλάξει η προσέγγιση στη δαπάνη της Υγείας, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Ο Γρηγόρης Καρέλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), αναφέρθηκε στην αυτοφροντίδα, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτή θα απαιτούνταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.

Ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές δράσεις για την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας και ότι διατίθενται σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του τομέα. Υπογράμμισε τη στήριξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και τις σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, ανέφερε τους τρεις βασικούς πυλώνες των δράσεων, που περιλαμβάνουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και έργα ογκολογικής παρέμβασης. Η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι κρίσιμη και πρέπει να ενισχυθεί.

Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), τόνισε τη σημασία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες θα καταχωρούνται ψηφιακά, εξαλείφοντας την ανάγκη για φυσικά αρχεία.

Η Νάντια Γκογκοζώτου, μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επισημαίνοντας τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), δήλωσε ότι συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία, με τους γιατρούς να διαθέτουν περισσότερα εργαλεία από ποτέ. Υπογράμμισε την ανάγκη για εγγραματοσύνη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία εφαρμογής για τους ογκολογικούς ασθενείς, εστιάζοντας στον ασθενή ως τελικό χρήστη.

Στο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Βίβιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε την έναρξη ψηφιακού προγράμματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών, το οποίο θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων. Σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί πληροφοριακό σύστημα για την ογκολογική αιματολογία, εστιάζοντας στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών και παρέχοντας ψηφιακές εφαρμογές για την άμεση υποστήριξη των ασθενών.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο