Η Ελλάδα στην τελευταία θέση των ωρομισθίων στην ΕΕ
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε ό,τι αφορά το μέσο ωρομίσθιο ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτό υπολογίζεται με βάση την κοινή αγοραστική δύναμη.
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι αμείβονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους στη Βουλγαρία, η οποία είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική μείωση των μισθών σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μία έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποδεικνύει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πλέον τη μεγαλύτερη απόσταση από τον μέσο όρο της ΕΕ στα ωρομίσθια. Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι εργοδότες επέβαλαν μεγαλύτερες ώρες εργασίας χωρίς να αυξήσουν τις αμοιβές.
Μια ανάλυση που δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία έχει ελάχιστα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, όπως αναφέρουν και οι Financial Times.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των 15 ετών που μεσολάβησαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ των 27 χωρών, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία.
Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, όταν παρατηρήθηκε πτώση των συνολικών ωρών εργασίας στην ΕΕ λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, έως το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην ΕΕ είναι 3,4%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 9,25% – δηλαδή, σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο. Για το 2023, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο.
Κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας από την κρίση του 2009, η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στα πραγματικά ωρομίσθια, φτάνοντας το -23,7%, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Ουγγαρία με -15%. Στην ίδια περίοδο, δύο χώρες, η Πολωνία και η Σλοβενία, κατάφεραν να αυξήσουν τα πραγματικά ωρομίσθια τους κατά περίπου 40%.