Εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα αναγκάζονται να αφαιρέσουν από το μενού τους ένα συγκεκριμένο πιάτο λόγω μιας σοβαρής κρίσης που πλήττει το προϊόν αυτό.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, οι Έλληνες εστιάτορες αποσύρουν τα μύδια εξαιτίας των προβλημάτων στις μυδοκαλλιέργειες.
Πτώση 90% στη συγκομιδή
Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει προκαλέσει σημαντική μείωση στην παραγωγή μυδιών, αφήνοντας τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα χωρίς ένα από τα βασικά τους συστατικά.
Καλλιεργητές μυδιών, όπως ο Αναστάσιος Ζακάλκας, αναφέρουν για την κατάσταση αυτή ότι πρόκειται για «καταστροφή 100%», καθώς τα δίχτυα του είναι άδεια τον Οκτώβριο.
«Δεν ξέρουμε πώς θα τα καταφέρουμε φέτος», δηλώνει.
Οι καύσωνες του Ιουλίου αύξησαν τις θερμοκρασίες του Θερμαϊκού Κόλπου, που είναι η κύρια περιοχή μυδοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δραματική πτώση 90% στη συγκομιδή το 2024. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση, η οποία συνήθως συμβαίνει μία φορά κάθε δέκα χρόνια.