Οι υπηρεσίες των δήμων στη Θεσσαλονίκη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές από την κακοκαιρία Bora. Δεκάδες δέντρα παραμένουν πεσμένα σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τα συνεργεία να εργάζονται για την κοπή και απομάκρυνση των κορμών που έσπασαν λόγω των ισχυρών ανέμων.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι περίπου εκατοντάδες δέντρα (περίπου το 2%) έχουν πέσει σε πλατείες, πεζοδρόμια και πάρκα. Η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί ότι θα φυτευτούν νέα δέντρα το συντομότερο δυνατόν.
Αυτή τη στιγμή, εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους, συμμετέχουν και δώδεκα ιδιωτικά συνεργεία στην κοπή, συλλογή και μεταφορά των κλαδιών και των κούτσουρων από τους δρόμους. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Μια σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, όπως το δασαρχείο και η διεύθυνση δασών, για τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών σχετικά με το πράσινο της πόλης.
«Το φαινόμενο ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο και πρέπει να εξετάσουμε τις επόμενες ενέργειές μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Γιατί έπεσαν τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ανέφερε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους τα δέντρα της Θεσσαλονίκης δεν άντεξαν στην πρόσφατη κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανεμοριψίες δέντρων σε αστικά περιβάλλοντα είναι επικίνδυνες, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στις περιουσίες των πολιτών και τραυματισμούς.
Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:
- Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου.
- Τα φυσιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του δέντρου, όπως το σχήμα και το μέγεθος του φυλλώματος.
- Οι συνθήκες του εδάφους όπου φυτρώνουν τα δέντρα.
Τι δέντρα πρέπει να φυτεύουμε στις πόλεις
Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι στα αστικά κέντρα, τα δέντρα θα πρέπει να φυτεύονται σε μεγαλύτερο βάθος (περίπου 1 με 1,5 μέτρο) για να αναπτύσσουν βαθύτερο ριζικό σύστημα. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι κορμοί τους να είναι ευθείς και κάθετοι στο έδαφος.
Συνιστά επίσης στις δημοτικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν σωστές κλαδεύσεις και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, ώστε να ανιχνεύονται δέντρα που είναι καταπονημένα ή προσβεβλημένα από ασθένειες. Υπογραμμίζει ότι αν ο κορμός του δέντρου έχει κλίση μεγαλύτερη από 20%, θα πρέπει να κόβεται, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για την αποφυγή κινδύνων.
«Αποφύγετε τα πλατάνια, τις λεύκες και τους ευκάλυπτους. Αν και αυτά τα δέντρα είναι εντυπωσιακά και αναπτύσσονται γρήγορα, είναι πιο επιρρεπή σε σπασίματα και ανατροπές», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος. «Οι πόλεις χρειάζονται δέντρα με βαθύ ριζικό σύστημα που θα αντέχουν στους ανέμους χωρίς να προκαλούν προβλήματα στα πεζοδρόμια», κατέληξε.