Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΕύκολο, αφράτο τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη - Η συνταγή για το...

Εύκολο, αφράτο τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη – Η συνταγή για το Πάσχα – Monomaxos


Τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη. Εύκολο, πασχαλινό, αφράτο τσουρέκι στεφάνι διακοσμημένο με κόκκινα αυγά! Μια υπέροχη συνταγή από το akispetretzikis.com, ιδανική για το Πάσχα!

Υλικά για το τσουρέκι πλεξούδα

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. νερό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με λίγο νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, λευκό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

Για το σερβίρισμα

  • 5 αυγά, βρασμένα και βαμμένα

Βήμα βήμα η συνταγή

  • Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.
  • Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα φυτίλι μήκους περίπου ένα μέτρο. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.) 
  • Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.
  • Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Εύκολο, αφράτο τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη – Η συνταγή για το Πάσχα – Monomaxos


Τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη. Εύκολο, πασχαλινό, αφράτο τσουρέκι στεφάνι διακοσμημένο με κόκκινα αυγά! Μια υπέροχη συνταγή από το akispetretzikis.com, ιδανική για το Πάσχα!

Υλικά για το τσουρέκι πλεξούδα

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. νερό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με λίγο νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, λευκό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

Για το σερβίρισμα

  • 5 αυγά, βρασμένα και βαμμένα

Βήμα βήμα η συνταγή

  • Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.
  • Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα φυτίλι μήκους περίπου ένα μέτρο. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.) 
  • Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.
  • Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments