Τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή: Ποιες είναι οι διαφορές τους; – Τι συμβαίνει με το ούζο; – Monomaxos

0
10

Είναι η μεγάλη μάχη του καλοκαιριού (και όχι η μοναδική). Μεγαλύτερο από το «καρπούζι – πεπόνι». Τσίπουρο ή Ούζο; Κι όμως, πριν δώσει κανείς την απάντηση, θα μπουν στην κουβέντα και άλλες επιλογές, όπως π.χ τσικουδιά και το ρακή. Κι αν η διαφορά του από το ούζο είναι ξεκάθαρη και ευδιάκριτη, τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσπαθούμε να βρούμε τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τσίπουρου και τσικουδιάς.

Πριν βουτήξουμε στα χάλκινα καζάνια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, με βάση αποφάσεις της ΕΟΚ, από το 1989, Η λέξη «ρακί» έχει καταχωρηθεί στην Türkiye. (όπως το ούζο στην Ελλάδα) αν και στην πραγματικότητα μοιάζει λίγο με την κρητική ελληνική ρακή. Με ψήφισμα 1576/89 στην ΕΟΚ Η Türkiye κατοχύρωσε το όνομα «ρακί» και η Ελλάδα το όνομα τσικουδιά Κρήτης, τσίπουρο Τυρνάβου, Μακεδονικό τσίπουρο και Τσίπουρο Θεσσαλίας.

Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεωγραφική προέλευση. Έτσι, η τσικουδιά είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Κρήτη με μίσχους από το νησί, ενώ το τσίπουρο απαντάται κυρίως σε βόρειες και (λιγότερο) κεντρικές περιοχές της Ελλάδας.

τσίπουρο

Η ιστορία του

Η ιστορία της απόσταξης του ξεκίνησε πριν από αιώνες, και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές λένε ότι όλα ξεκίνησαν σε α μονή του Αγίου Όρους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα υπολείμματα από τη διαδικασία μετατροπής των σταφυλιών σε κρασί. Στην Ελλάδα το κονιάκ χωριζόταν σε τρεις μορφές: τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά ή κρητική ρακή. Οι τρεις διαφορετικές έννοιες έγιναν πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες από το 1900 έως σήμερα. Οι κυβερνήσεις της εποχής έδωσαν άδειες για τη διενέργεια ελεγχόμενων αποστάξεων.

Τσίπουρο

Αυτός τσίπουρο Παράγεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, καθώς περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος είναι ιδιαίτερα γνωστές για την παραγωγή του. Παράγεται από πυρήνας (πυρήνας σταφυλιού) που παραμένουν μετά την παρασκευή του κρασιού.

Οι μούστοι ζυμώνονται και στη συνέχεια αποστάζονται. Μπορεί να είναι φυσικό ή αρωματισμένο με γλυκάνισο. Αυτό επηρεάζει επίσης τη γεύση του, καθώς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την προσθήκη γλυκάνισου ή άλλων αρωματικών.

Τσικουδιά

ΑΥΤΟΣ τσικουδιά Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό ποτό και παράγεται επίσης από τη Στέφυλα (ανεργία) από σταφύλια, καθώς και τσίπουρο. Η διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης είναι παρόμοια, αλλά η τσικουδιά είναι συνήθως πιο απλή και λιγότερο γευστική. Συνήθως δεν περιέχει αρωματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα μια πιο καθαρή και λιγότερο περίπλοκη γεύση.

ρακή

ΑΥΤΟΣ όρος “ρακή” Χρησιμοποιείται ευρέως στην Κρήτη ως συνώνυμο της τσικουδιάς. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων η ρακή μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα είδη αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών. Αν και στην Κρήτη η ρακή παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η τσικουδιά, σε άλλες περιοχές μπορεί να υπάρχουν διαφορές στους τρόπους παραγωγής ή στα αρωματικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται. Όπως η τσικουδιά, η κρητική ρακή δεν έχει συνήθως πρόσθετα αρωματικά.

Ούζο

Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, για να ονομαστεί «ούζο» ένα αλκοολούχο ποτό με άρωμα γλυκάνισου πρέπει να έχοντας παραχθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Από εκεί πρέπει να έχει παρασκευαστεί με ανάμειξη αλκοολών αρωματισμένων με απόσταξη ή διαβροχή με γλυκάνισο και πιθανώς μάραθο, Στόκος Χίου (Pistacia lentiscus Chia ή latifolia) και άλλους αρωματικούς σπόρους, φυτά και φρούτα. Η αλκοόλη που αρωματίζεται με απόσταξη πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του αλκοολικού τίτλου του ούζου.

Αυτό το απόσταγμα πρέπει:

– έχουν παραχθεί με απόσταξη σε παραδοσιακούς ασυνεχείς χάλκινους αποστακτήρες χωρητικότητας ίσης ή μικρότερης από 1 000 λίτρα,

– έχουν αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 55% vol και όχι περισσότερο από 80% vol.

Το ούζο πρέπει να είναι άχρωμο και να έχει περιεκτικότητα σε ζάχαρη 50 γραμμάρια ή λιγότερο ανά λίτρο.