Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε ακόμα ένας παράνομος πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας στην Ξάνθη, αυτή τη φορά από το fund Cepal Hellas. Αυτός ο πλειστηριασμός ακολούθησε προηγούμενη περίπτωση στο Δοξάτο Δράμας, όπου η κατοικία πλειστηριάστηκε για χρέος μόλις 7.500 ευρώ. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έχει ξεκαθαρίσει από το 2015 ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αποκτήθηκε μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το σχετικό χρέος.
Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – ΟΕΚ – ΟΕΕ, το fund Cepal Hellas, που διαχειρίζεται τις απαιτήσεις της αλλοδαπής εταιρίας Galaxy II funding με έδρα το Δουβλίνο, προχώρησε σε πλειστηριασμό με ποσό κατάσχεσης 50.000 ευρώ.
Η εργατική κατοικία που πλειστηριάστηκε βρίσκεται στον οικισμό του ΟΕΚ Ξάνθη ΙΙΙ, έχει εμβαδόν 81,20 τ.μ., και έχει εγγραφεί υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ. Ο δικαιούχος της κατοικίας εξακολουθεί να οφείλει στη ΔΥΠΑ, που είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις, όπως τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, απαγορεύεται η κατάσχεση των εργατικών κατοικιών που κατασκευάζονται ή παραχωρούνται από τον ΟΕΚ μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος. Ακόμη, ο Άρειος Πάγος έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε κατάσχεση που έχει προχωρήσει από δικαστήριο είναι άκυρη.
Σύμφωνα με την απόφαση 570/2015 του Άρειου Πάγου, αναφέρεται ότι: «α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, η διαδικασία είναι ανίσχυρη και δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας στον υπερθεματιστή».
Ο σύλλογος καλεί τη διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να παρέμβουν και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της υπηρεσίας και την περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών. Για να γίνει αυτό, η ΔΥΠΑ πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει την εισαγγελία του Άρειου Πάγου για όλες τις νέες περιπτώσεις παράνομων πλειστηριασμών εργατικών κατοικιών, ζητώντας την παρέμβασή της.
«Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (ΑΑΔΕ) να τηρούν τις νομοθετικές διατάξεις και να ζητούν ενημέρωση από τη ΔΥΠΑ για το αν οφείλουν οι οικιστές εργατικών κατοικιών, ενώ αφήνουν τις εισπρακτικές εταιρείες να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες, αν και προστατεύονται ρητά από τους νόμους και την απόφαση του Άρειου Πάγου. Δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχιζόμενες παρανομίες. Μιλάμε για τα σπίτια της Εργατικής Κατοικίας, των φτωχών νοικοκυριών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος.
Τέλος, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ενώσεις και οι σύλλογοι συμβολαιογράφων, δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών επιμελητών, που δεν υποχρεώνουν τα μέλη τους να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία