Ο πληθωρισμός συνέχισε να ανεβαίνει τον Αύγουστο του 2023, φτάνοντας το 3%, από 2,7% τον Ιούλιο. Συγκριτικά, η αύξηση ήταν επίσης 2,7% τον Αύγουστο του 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικές ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας (με το φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά 28% και τον ηλεκτρισμό κατά 9,7%), καθώς και σε πολλές τροφές, με το ελαιόλαδο να ξεχωρίζει, αφού η τιμή του αυξήθηκε κατά 49,1%. Αντίστοιχες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, χρόνο με το χρόνο παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως: Ψωμί (1%), Δημητριακά για πρωινό (11,2%), Κρέατα (γενικά 1,4%), Φρέσκα ψάρια (11,3%), Ελαιόλαδο (49,1%), Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα (5%), Φρέσκα λαχανικά (3,1%), Διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (1,4%), Γλυκά και παγωτά (4,8%), Μεταλλικό νερό και αναψυκτικά (6,9%) και Αλκοολούχα ποτά (1,4%).
Επιπλέον, καταγράφηκαν αυξήσεις σε: Ένδυση και υπόδηση (6,2%), Ενοίκια κατοικιών (4,6%), Επισκευές και συντηρήσεις κατοικίας (4,4%), Ηλεκτρισμό (9,7%), Φυσικό αέριο (28%), Πετρέλαιο θέρμανσης (6,3%), Έπιπλα και διακοσμητικά (3,4%), Οικιακές υπηρεσίες (2,6%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,1%) και Ιατρικές υπηρεσίες (1,7%). Άλλες κατηγορίες που επηρεάστηκαν περιλαμβάνουν: αυτοκίνητα (2%), Μικρές υπηρεσίες μεταφοράς (0,8%), Αεροπορικά εισιτήρια (27,3%) και διάφορες υπηρεσίες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.
Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε ορισμένα είδη, όπως: Πίτσες και πίτες (6,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (2%), Φρέσκα φρούτα (1,1%), Κατεψυγμένα λαχανικά (3,3%) και Αυτοκίνητα (μεταχειρισμένα 2,8%).
Σημαντική ήταν η νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 10,9% μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κυριότερες αυξήσεις στον γενικό δείκτη τιμών τον Αύγουστο οφείλονται στις εξής κατηγορίες:
1. Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε:
- 2,8% στην «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» – κυρίως λόγω αυξήσεων στα ψωμιά, δημητριακά, κρέατα, φρέσκα ψάρια, ελαιόλαδο κ.α. Αν και οι τιμές σε πίτσες, γαλακτοκομικά και πατάτες μειώθηκαν.
- 0,7% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» – κυρίως λόγω ανατιμήσεων στα αλκοολούχα ποτά.
- 6,2% στην «Ένδυση και υπόδηση» – λόγω αυξήσεων σε είδη ένδυσης.
- 5,5% στη «Στέγαση» – με μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια και την επισκευή κατοικιών.
- 3,1% στην «Υγεία» – κυρίως λόγω αύξησης τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικές υπηρεσίες.
- 1,5% στις «Μεταφορές» – οδήγησε σε αυξήσεις τιμών καινούριων αυτοκινήτων και αεροπορικών εισιτηρίων.
- 0,4% στις «Επικοινωνίες» – κυρίως στα τιμολόγια τηλεφωνίας.
- 1,4% στην «Αναψυχή και Πολιτιστικές δραστηριότητες» – εξαιτίας ανατιμήσεων σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας.
- 3,5% στην «Εκπαίδευση» – κυρίως λόγω αυξήσεων στα δίδακτρα διάφορων εκπαιδευτικών βαθμίδων.
- 6,6% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια» – με ανατιμήσεις σε καφενεία και εστιατόρια.
- 1,9% σε «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» – λόγω αυξήσεων σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και ασφάλειες.
2. Μειώσεις καταγράφηκαν σε:
- 0,9% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» – κυρίως στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών.
Επιπλέον, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,3% τον Αύγουστο 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024, κάτι που είναι διαφορετικό από την ίδια περίοδο πέρυσι, όπου δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,2% τον Αύγουστο φέτος, ενώ πέρυσι είχε σημειωθεί αύξηση κατά 3,5%. Ανάμεσα σε Αυγούστου και Ιουλίου δεν υπήρξε μεταβολή, ενώ πέρυσι υπήρξε μείωση 0,2%.
Διαβάστε επίσης:
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ