Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση οφείλει να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία 2022/2041, η οποία αφορά τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Από τον Σπύρο Γεράρδη
Η υπουργός Εργασίας παρέλαβε χθες το πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής, το οποίο προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού, εμπνευσμένο από το γαλλικό σύστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο μηχανισμός
Σύμφωνα με την πρόταση, η καθορισμένη διαδικασία για τον κατώτατο μισθό θα γίνεται αυτόματα, με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από δύο βασικούς παράγοντες: α) το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% των νοικοκυριών και β) το ήμισυ του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, η επιτροπή προτείνει ότι η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα λαμβάνει υπόψη και τον πληθωρισμό καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Κατά την κυβέρνηση, αυτός ο μηχανισμός θα διασφαλίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και θα επιτρέψει στους εργαζομένους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο και την προετοιμασία των απαραίτητων δεικτών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, δεν επηρεάζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.
Τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης διαδικασίας περιλαμβάνουν:
- Η προβλεψιμότητα της μελλοντικής πορείας του κατώτατου μισθού, η οποία μειώνει την αβεβαιότητα για εργαζόμενους και εργοδότες, ενισχύοντας τον προγραμματισμό και τις επενδύσεις.
- Η εφαρμογή των κριτηρίων της Οδηγίας με τρόπο που διασφαλίζει τη σταθερότητα του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του.
- Η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% των νοικοκυριών.
- Η δικαιότερη κατανομή των μισθών σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
- Η συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία επιτροπής διαβούλευσης, η οποία θα απαρτίζεται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με σκοπό να διατυπώνει γνώμη για το ύψος και την επικαιροποίηση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Παράλληλα, θα καταρτιστεί οδικός χάρτης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο να τονίζει ότι «η καλύτερη και πιο δημοκρατική διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: