Δύο νέα προγράμματα, το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, με στόχο την αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που προσφέρει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κύρια διαφορά από το προηγούμενο πρόγραμμα («Σπίτι μου Ι») είναι ότι τώρα το κράτος επιδοτεί το 50% του επιτοκίου, ενώ προηγουμένως ήταν το 1/3. Επίσης, αλλάζουν τα ανώτατα όρια του δανείου και της αξίας του ακινήτου, ενώ διευρύνονται οι ηλικιακές ομάδες που μπορούν να συμμετάσχουν.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια ηλικίας 25 έως 50 ετών, με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 ευρώ για ζευγάρια (συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί), και 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Το πρόγραμμα, που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025, αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (σύμφωνα με την αξία του συμβολαίου). Το μέγεθος του ακινήτου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2007. Το δάνειο μπορεί να φτάσει μέχρι 190.000 ευρώ και έως το 90% της αξίας του συμβολαίου, με διάρκεια αποπληρωμής από 3 έως 30 χρόνια.
Τα δάνεια θα είναι κατά 50% άτοκα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο, με μέσο επιτόκιο κάτω από 2%. Για τρίτεκνους και πολυτέκνους, το 75% του επιτοκίου θα είναι άτοκο. Έτσι, το τελικό επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,8%-1,9%, που είναι σχεδόν 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία είναι περίπου 3,87%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 7.123 δάνεια συνολικού ύψους 685 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου Ι», και αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 9.155 μέχρι το τέλος του έτους, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων, πάνω από 30.000 πολίτες θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών προσφέρεται χαμηλότοκο δάνειο έως 25.000 ευρώ με διάρκεια από 3 έως 7 χρόνια. Στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το 75% των πόρων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% από τραπεζικά κονδύλια.
Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, και είναι ανοιχτό σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών (κύριας και δευτερεύουσας). Ο στόχος είναι να ωφεληθούν έως 20.000 δικαιούχοι, με 100% επιδότηση επιτοκίου για όλους. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν περιορισμούς στο πώς θα αξιοποιήσουν το ακίνητό τους, είτε πρόκειται για την πρώτη κατοικία είτε για εξοχικό.
Αύξηση επιδότησης στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νέα ρύθμιση για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι η επιδότηση θα φτάσει το 60% και έως 8.000 ευρώ για κόστος ανακαίνισης έως 13.330 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ, με βασικούς όρους όπως: α) οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 50% της κυριότητας του ακινήτου, β) το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία να είναι έως 300.000 ευρώ, γ) το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική αντιπαροχή, που αφορά την κατασκευή κατοικιών σε δημόσια ακίνητα μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, με έξοδα του αναδόχου και ενοικίαση των διαμερισμάτων.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι έτοιμα προς αξιοποίηση. Σχετικά με το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη», δήλωσε ότι θα ανακαινιστούν 70 διαμερίσματα στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη για ευάλωτες ομάδες. Επίσης, για το πρόγραμμα «Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων», η υπουργός τόνισε ότι οι ανάγκες στέγασης γιατρών, δασκάλων κ.ά. σε 31 νησιωτικούς δήμους φτάνουν τις 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στη Σαντορίνη, με 464 άτομα που αναζητούν στέγη, ενώ οι μικρότερες αφορούν το Ληξούρι, με μόλις 4.
«Αναζητούμε μεικτό σχήμα, ώστε πέρα από τις ανακαινίσεις να αξιοποιήσουμε δημοτική ή δημόσια περιουσία για τον σκοπό αυτό», δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναφέρθηκε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες, δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι. Στο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 21.500.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 300 ακίνητα.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»