“`html
Διαγνώστηκε “κατά τύχη” με καρκίνο του πνεύμονα – Τώρα είναι ο πρώτος ασθενής που έκανε το επαναστατικό εμβόλιο mRNA για τη νόσο
Ο Γιάνους Ράτζ, από το Λονδίνο, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάγνωσή του έγινε τον Μάιο, “κατά τύχη”, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις, και αμέσως μετά ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Ο 67χρονος επιστήμονας, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι η επαγγελματική του εμπειρία τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή. “Είμαι επιστήμονας και κατανοώ ότι η πρόοδος στην ιατρική εξαρτάται από την συμμετοχή ανθρώπων σε τέτοιες έρευνες,” είπε.
Επιπλέον, είπε: “Αυτό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για μένα, καθώς πρόκειται για μια νέα μέθοδο που δεν είναι διαθέσιμη σε άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να ξεπεράσω τον καρκίνο. Επίσης, έχω την ευκαιρία να γίνω μέρος της ομάδας που θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτής της νέας μεθόδου και, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί παγκοσμίως, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα σωθεί.”
Ο Ράτζ είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και συμμετέχει σε μαραθωνίους σε πολλές χώρες. Έχει τρέξει και στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2016.
Οι συμμετοχές του Ράτζ σε μαραθωνίους.
Αφού ολοκληρώσει τη θεραπεία του, ελπίζει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να τρέξει τον Μαραθώνιο του Λονδίνου.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο Ράτζ έλαβε έξι ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών σε διάστημα 30 λεπτών στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη.
Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικούς κλώνους RNA. Θα κάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα θα βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισής του, καθώς πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα διαπιστώνουν ότι η νόσος επιστρέφει, ακόμη και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοβολία.
Ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι από το University College London Hospitals ανέφερε: “Δημιουργώ έρευνες για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Στην αρχή, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία θα ήταν αποτελεσματική. Τώρα, γνωρίζουμε ότι το 20-30% των ασθενών ζει με καρκίνο στο στάδιο 4 λόγω της ανοσοθεραπείας και θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, θα δώσει επιπλέον ώθηση.
Επιπλέον, πρόσθεσε: “Ελπίζουμε να προχωρήσουμε στις φάσεις 2 και 3 και στη συνέχεια να γίνει το εμβόλιο αυτό πρότυπο θεραπείας παγκοσμίως, ώστε να σωθούν περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.”
Μέσω του προγράμματος, οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια θα έχουν πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια που οι ειδικοί θεωρούν ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου.
Ο υπουργός Επιστημών, Λόρδος Βάλανς, υποστήριξε την έναρξη της δοκιμής του εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα. “Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως,” είπε. “Στηρίζουμε τους ερευνητές μας ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε έργα που παράγουν καινοτόμες θεραπείες, όπως αυτή.”
Σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα
Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και αναπτυγμένο από την BioNTech, στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και να εμποδίζει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, που είναι η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.
Συνολικά περίπου 130 ασθενείς – από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολία, μέχρι προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο – θα κάνουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και ενεργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
“`