Ο δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με 75 φορείς με στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2030.
Το Κλιματικό Σύμφωνο της Αθήνας, το οποίο υπεγράφη την Πέμπτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο από εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, καθώς και περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, περιλαμβάνει δέκα βασικές προτεραιότητες:
- Να καλύπτεται το 88% της ηλεκτρικής ενέργειας του δήμου από ανανεώσιμες πηγές.
- Να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια, ώστε τουλάχιστον το 34% να έχει ενεργειακή κλάση Β ή υψηλότερη.
- Να μειωθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στην πόλη και να προωθηθεί η πεζή κίνηση, η χρήση ποδηλάτων, καθώς και καθαρών και βιώσιμων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος είναι να δημιουργηθούν γειτονιές όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις περισσότερες δραστηριότητές τους σε 15 λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο.
- Να αυξηθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά 30% σε σύγκριση με το 2019 και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
- Να φυτευτούν περισσότερα από 35.000 δέντρα μέχρι το 2030, με πολιτική για πράσινες υποδομές και αποκατάσταση του 20% της φύσης στην πόλη. Θα γίνει ψηφιακή καταγραφή όλων των δέντρων και διαχείρισή τους με βάση δεδομένα.
- Να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των υδάτων για την αποφυγή πλημμυρών και τη δροσιστική παρέμβαση στην πόλη, με έμφαση σε πράσινες υποδομές.
- Να δημιουργηθούν δρομείς για τη δροσιστική παρέμβαση στην πόλη και να αποκατασταθεί το μικροκλίμα, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
- Να δημιουργηθεί αποθεματικό δημοτικής κατοικίας με κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και να συμμετάσχει ο δήμος στην ενεργειακή αναβάθμιση πολυκατοικιών και γειτονιών.
- Να ενισχυθεί η πράσινη, βιώσιμη και κυκλική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την έρευνα και την εκπαίδευση.
- Να θεσπιστεί κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης με δίκαιο και συνεκτικό τρόπο.
Μεταξύ των 75 φορέων που συμμετέχουν στο Κλιματικό Σύμφωνο περιλαμβάνονται η ΔΑΕΜ, ο Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς και πολλές άλλες οργανώσεις και ιδρύματα.
Το κοινό έγγραφο δέσμευσης και το διμερές έγγραφο μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και των οργανισμών τους, που θα καθορίζουν τη συνεισφορά τους για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας στην Αθήνα μέχρι το 2030, θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ