Η λεκάνη της Μεσογείου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ξηρασίες, τις ακραίες βροχοπτώσεις, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την ρύπανση να επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την περιοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των φαινομένων.
Στην πρόσφατη Διάσκεψη COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, οι εμπειρογνώμονες Πιέρο Λιονέλο από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και ‘Αμπντελ Μονέμ, σύμβουλος για το κλίμα και την αγροτική ανάπτυξη, παρουσίασαν δύο εκθέσεις που συντόνισαν με τη συμμετοχή πενήντα πέντε επιστημόνων από δεκαεπτά χώρες. Οι εκθέσεις αυτές προήλθαν από πρόσκληση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 16 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στα κύρια συμπεράσματα των εκθέσεων, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή για τα 540 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να περιοριστεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα είκοσι χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες καταστροφικές βροχοπτώσεις στη Βαλένθια της Ισπανίας, θα γίνουν ολοένα και πιο συχνά. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι βασικές υποδομές στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες.
Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ξηρασίες και μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού στην περιοχή. Σημειώνουν επίσης την ανησυχητική κατάσταση με τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 100% των επιπλεόντων και το 50% των βυθισμένων απορριμμάτων.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι καύσωνες έχουν αυξηθεί κατά 40% στην Μεσόγειο, με το 15% αυτών να είναι μακράς διαρκείας. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε θανάτους κοραλλιών, σφουγγαριών, μαλακίων και εχινοδέρμων, καθώς και σε αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών. Οι επιπτώσεις είναι επίσης σοβαρές στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, όπου παρατηρούνται ήδη προβλήματα στις καλλιέργειες ελιών, σταφυλιών, σιτηρών, φρούτων και λαχανικών. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν τη διατροφική ασφάλεια των κατοίκων της Μεσογείου.