Μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων προειδοποιεί ότι πολλά από τα «ζωτικά σημεία» που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της Γης έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ακραίων τιμών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κλιματική κατάρρευση είναι κοντά. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.
Προειδοποιήσεις για κοινωνική κατάρρευση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συμβάλει στην κοινωνική κατάρρευση, με εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να εκτοπιστούν αν συνεχιστεί η τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια και συγκρούσεις.
«Οι δείκτες υγείας του πλανήτη μας εκπέμπουν καμπανάκι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή κοινωνική κατάρρευση»
Η κατάσταση του πλανήτη
Από τους 35 αναγνωρισμένους δείκτες υγείας του πλανήτη, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η επιφάνεια των ωκεανών και η έκταση των παγετώνων, οι 25 βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι κλιματικοί επιστήμονες φοβούνται ότι η οικολογική υπέρβαση είναι προ των πυλών.
Σοβαρές συνέπειες μέχρι το 2050
Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2050. Από πέρυσι, οι καύσωνες έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από χίλιους ανθρώπους μόνο στην Ασία. «Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», τονίζουν οι ειδικοί σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience.
Ρεκόρ στους δείκτες κλιματικής αλλαγής
Το 2024, διάφοροι δείκτες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως η παγκόσμια θερμοκρασία, η αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και η παραγωγή κρέατος ανά κεφαλή. Η υπερβολική χρήση πόρων έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου και οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.
Ανησυχητικά στοιχεία για τους ωκεανούς
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών έχουν επίσης φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ η όξυνση των ωκεανών έχει μειώσει την ικανότητα τους να δεσμεύουν το CO2, που είναι υπεύθυνο για τη θέρμανση του πλανήτη. Η θέρμανση αυτή έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες παγκόσμιες λεύκανσεις κοραλλιών, με σοβαρές επιπτώσεις για το 25% των θαλάσσιων ειδών που εξαρτώνται από τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Παγκόσμια αποψίλωση δασών και λιώσιμο παγετώνων
Η παγκόσμια αποψίλωση των δασών έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα απώλειας δενδρώδους κάλυψης, μειώνοντας την ικανότητα των δασών να δεσμεύουν άνθρακα. Οι παγετώνες έχουν επίσης φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η ανάγκη για άμεσες δράσεις
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν τον πλανήτη σε κλιματική καταστροφή. Ζητούν επειγόντως τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και προτείνουν οικονομικά κίνητρα για τον περιορισμό των εκπομπών.
Η τιμολόγηση των εκπομπών μεθανίου, που παγιδεύει 86 φορές περισσότερη θερμότητα από το CO2 σε 20 χρόνια, θεωρείται επίσης χρήσιμο εργαλείο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βραχυπρόθεσμα.