10.1 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΤο νέο σύστημα αξιολόγησης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θέτει υψηλότερα πρότυπα για...

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θέτει υψηλότερα πρότυπα για τη βιωσιμότητα.

Η βιωσιμότητα στον τομέα του τουρισμού είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες και επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την ανακοίνωση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης για τα ξενοδοχεία της, το οποίο θα βασίζεται σε κριτήρια βιωσιμότητας. Αυτό το σύστημα θα εξετάσει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ξενοδοχειακών μονάδων, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της φιλοξενίας.

Η παρουσίαση του συστήματος έγινε πρόσφατα στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και την Υφυπουργό, Έλενα Ράπτη, από τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό. Η παρουσίαση αυτή ήρθε μετά από δύο χρόνια συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων, με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου συστήματος κριτηρίων που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της φιλοξενίας.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει διάφορα κριτήρια που αφορούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των ξενοδοχείων. Τα βασικά κριτήρια περιλαμβάνουν:

  • Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Η κατανάλωση ενέργειας, νερού και φυσικών πόρων, καθώς και η διαχείριση αποβλήτων, θα είναι σημαντικά στοιχεία αξιολόγησης. Ξενοδοχεία που υιοθετούν οικολογικές πρακτικές, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO2, θα αναγνωρίζονται για τις προσπάθειές τους.
  • Κοινωνικό Αποτύπωμα: Θα εξετάζεται και η επίδραση των ξενοδοχείων στις τοπικές κοινωνίες, όπως η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και η συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές.
  • Πιστοποιήσεις Βιωσιμότητας: Ξενοδοχεία που έχουν ήδη πιστοποιήσεις, όπως το Green Key ή άλλες διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας, θα ενσωματώνονται στο νέο σύστημα, το οποίο θα αξιολογεί τις συνολικές δράσεις τους για την αειφορία.

Μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για το υπουργείο και ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα. «Η αξιολόγηση των καταλυμάτων μέσω αυτού του συστήματος είναι μία παγκόσμια καινοτομία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σύστημα θα παρουσιαστεί επίσημα στον κλάδο το φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του συστήματος από το υπουργείο, τονίζοντας ότι αποδεικνύει πως τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να ηγηθούν όχι μόνο σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και βιωσιμότητας. «Στη συζήτηση περί βιωσιμότητας, το ΞΕΕ απαντά με πράξεις», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με το ΤΕΕ δείχνει ότι με τις σωστές πολιτικές, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να γίνουν «πρωταθλητές» της βιωσιμότητας.

Η βιωσιμότητα είναι πλέον κεντρικός πυλώνας στις παγκόσμιες στρατηγικές του τουρισμού, με τους ταξιδιώτες να δίνουν έμφαση σε προορισμούς και καταλύματα που σέβονται το περιβάλλον και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα, ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, κατανοεί τη σημασία αυτής της τάσης και προσπαθεί να την ενσωματώσει στη στρατηγική της. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσφέρει μια ευκαιρία στα ελληνικά ξενοδοχεία να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια αγορά, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη. Αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθιστώντας την πρωτοπόρο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης με βάση κριτήρια βιωσιμότητας είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό. Τα ξενοδοχεία καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον όπου η αειφορία δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία και την ανάπτυξή τους. Με την υιοθέτηση «πράσινων» πρακτικών, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού της πλούτου για τις επόμενες γενιές.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο