Η ακρίβεια αποτελεί το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Η δυσαρέσκεια παραμένει ισχυρή, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, καθώς και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν πείσει τον κόσμο.
Οι τιμές στα βασικά αγαθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ενώ τα ενοίκια είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά, ακόμα και για οικογένειες με δύο εργαζόμενους. Οι λογαριασμοί των υπηρεσιών αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί.
Σε επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ζητά να αναληφθεί δράση και να ενισχυθεί η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA, το 71% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, με την πλειοψηφία να αναφέρει την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα (σε αυθόρμητη απάντηση).
Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση ανεπαρκή. Αν και η αδύναμη εικόνα της αντιπολίτευσης προσφέρει στη ΝΔ μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά την δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία, η κοινωνία δείχνει σημάδια κόπωσης και δεν πείθεται από την κυβερνητική αφήγηση.
Αυξήσεις και εκπλήξεις
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν οι ανακοινωθείσες παρεμβάσεις δεν φαίνεται να προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση. Επιπλέον, υπάρχουν «εκπλήξεις» με νέες αυξήσεις, όπως αυτή στο νερό. Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι η τιμή του νερού πιθανόν να αυξηθεί, αλλά με μέτρο.
Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε ένα σχέδιο που θα περιλάμβανε την επιστημονική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα του υπερτουρισμού και να προταθούν δημόσιες παρεμβάσεις για μια συνολική και μακροπρόθεσμη λύση.
Αντίθετα, η κυβέρνηση προτείνει να αλλάξει την τιμολόγηση του νερού, ενός από τα λίγα δημόσια αγαθά που παραμένουν προσιτά για τους πολίτες, με βάση την κατανάλωση.
Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη για την πλειοψηφία της κοινωνίας, που χρησιμοποιεί το νερό για τις καθημερινές της ανάγκες και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, συχνά καλούμενοι να πληρώσουν το τίμημα της ανεπαρκούς κρατικής παρέμβασης.
«Το ακατανόητο μαύρο κουτί της ενέργειας»
Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει και τα τιμολόγια ρεύματος, που αυξάνονται χωρίς να διαφαίνεται λύση. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει απογοητευτεί. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκαν από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ τον Αύγουστο.
Στην επιστολή του, ζητά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει δράση και να ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς». Στη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, οι FT αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μια θεμελιώδης στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης». «Κάτι δεν πάει καλά. Δεν περιμένω άμεσες λύσεις, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος με αυτό».
Είναι σαφές ότι αν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως κάτι σχεδόν ανεξήγητο που διέπεται από το αόρατο χέρι της αγοράς και δηλώνει αναρμόδιος για να δώσει λύση, τότε οι πολίτες δεν έχουν λόγο να αισθάνονται αισιοδοξία από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και εξηγήσεις.