Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε πριν από λίγο την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, αναφερόμενος στην κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Ανοιχτές πληγές» και «μαύρες κηλίδες»
Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ναυάγιο της Πύλου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας τα ως «τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες» και «ανοιχτές πληγές» του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας.
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση αυτών των υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες και ανοιχτές πληγές του κράτους δικαίου στη χώρα μας, οι οποίες, δυστυχώς, άνοιξαν τα τελευταία χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Αναφέρομαι, όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Αδιανόητες προσπάθειες παρακώλυσης»
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά ήταν εξίσου επικριτικός και για τις περιπτώσεις του ναυαγίου της Πύλου και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Αναφέρθηκε στην «ολιγωρία των αρχών» και στα τραγικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι «στο ναυάγιο της Πύλου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν ενώ οι αρχές παρέμειναν ανενεργές για 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης». Αντίστοιχα, αναφέρθηκε και στον «άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας» στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
«Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, καθώς και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Μήνυμα στη Δικαιοσύνη
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έστειλε και ένα μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι «για να γιορτάζουμε στο μέλλον με μεγαλύτερη περηφάνια επετείους όπως η σημερινή, πρέπει η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Χαρακτήρισε την ανάγκη για εμβάθυνση του κράτους δικαίου και για μια ισχυρή Δημοκρατία επιτακτική.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη «δημοκρατία» που διεξάγεται στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι «πιο επίκαιρη από ποτέ». Ανέφερε ότι «σήμερα, η δημοκρατία δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αμφισβητείται και υπονομεύεται με νέους τρόπους». Επισήμανε ότι οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν ευκαιρία για κάποιους να περιορίσουν δικαιώματα και να διευρύνουν ανισότητες.