Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε κατά την έναρξη της 21ης αγροτικής έκθεσης Χαλανδρίτσας «AgreXa 2024» ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραδώσουμε στα παιδιά μας τα χωριά μας γεμάτα ζωή και τη φύση ζωντανή, διατηρώντας έτσι την πανίδα και το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτός είναι ο πυρήνας της ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης μιας ισχυρής Ελλάδας.
Κατά την ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης σύγχρονων στρατηγικών πολιτικής προστασίας. «Πέρυσι, η Ελλάδα υπήρξε μάρτυρας της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Ευρώπη, στη Δαδιά, με διάρκεια περίπου είκοσι ημερών. Αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογεί την απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου για την πολιτική προστασία, ειδικά μέσα από τη συνεργασία της Ευρώπης. Ως Ευρωβουλευτής, αγωνίστηκα για να διασφαλίσουμε την έλευση εκατοντάδων Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν ενδεδειγμένα μέσα αεροπορικών και επιφανειακών πυρόσβεσης. Θυμάμαι, το 2017, μετά από τη φρικτή τραγωδία στην Πορτογαλία, όπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Ευρώπη αποφάσισε ότι χρειαζόμασταν πιο συλλογικές ενέργειες και σχεδιάσαμε την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πρότυπο και για την πολιτική προστασία στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Η ΕΕ επιβάλλει πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω κακής διαχείρισης»
Ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εδώ και μήνες, ακούμε ότι την ευθύνη για τα προβλήματα στις επιδοτήσεις την έχει η Ευρώπη. Όμως, το γεγονός ότι άλλαξαν πέντε πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε πέντε χρόνια αφήνει πολλά ερωτηματικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και τον Μάρτιο του 2024 η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ για κακή διαχείριση πληρωμών για τις χρονιές 2020, 2021 και 2022, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μπαίνει υπό ευρωπαϊκή εποπτεία τον Απρίλιο 2024. Αυτά είναι συνεχιζόμενα προβλήματα, και απαιτούν λύσεις.
Επίσης, αναφερόμενος στην έλλειψη νερού, ο Νίκος Ανδρουλάκης έφερε ως παράδειγμα την έλλειψη υποδομών που αποδεικνύει την κυβερνητική αβελτηρία. «Το 2000, παραδόθηκαν προμελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, αλλά μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόλις μια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η χωρίς κατάλληλη διαχείριση ενέργειας και υδάτινων πόρων, ο τομέας της γεωργίας δεν έχει μέλλον.
«Να επαναπωλούν την ενέργεια στο δίκτυο»
Ο ίδιος έκανε λόγο για την κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «η μετάβαση από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές δεν θα πρέπει να ωφελεί μόνο λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά να διασφαλίζει ότι οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες και οι δήμοι θα έχουν προτεραιότητα στη σύνδεση και στην παραγωγή της δικής τους ενέργειας. Οτιδήποτε δεν καταναλώνεται, θα πρέπει να μπορεί να επαναπωλείται στο δίκτυο».
Από την άλλη, ανέφερε και τις αδικίες που διαπιστώνει στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τους καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών στον δήμο Ερυμάνθου. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν εξαιρέσεις από τις κρατικές ενισχύσεις για την ποικιλία Ροδίτη στον δήμο σας, ενώ σε κοντινές περιοχές δεν ισχύει αυτό; Είναι θέμα ρουσφετιών ή απλής γραφειοκρατίας; Οι κυβερνώντες οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις», πρόσθεσε.
This rewritten text maintains the core messages and details of the original passage while ensuring clarity and accessibility. Anchor texts for relevant topics (political protection plans, OPEKEPE subsidies, drought problems, renewable energy, etc.) can be hyperlinked as needed for further reading.