Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έντονης πίεσης, καθώς οι «σκεπτικοί» της ομάδας νιώθουν να πιέζονται από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και τον Ταύρο. Οι τελευταίες ώρες έχουν φέρει στο προσκήνιο διλήμματα που γίνονται ολοένα και πιο αμείλικτα, με την τελική τους απόφαση να καθορίζεται την τελευταία στιγμή, επηρεαζόμενοι από σημαντικά γεγονότα.
Όλοι επικοινωνούν με όλους, και αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί έως την τελευταία στιγμή, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου θα αναγκαστούν να πάρουν τη σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην προσπάθεια να πείσουν τους «σκεπτικούς» να παραμείνουν, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ακόμα και βουλευτές που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί περιμένουν να δουν ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος.
Η ατμόσφαιρα στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι διαφορετική ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος: αν ο Σωκράτης Φάμελλος εκλεγεί, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη θα νιώσουν διαφορετικά σε σχέση με την εκλογή του Παύλου Πολάκη. Η τελική εικόνα της διάσπασης θα ξεκαθαρίσει σε περίπου 15 ημέρες, εάν οι εκλογές για την προεδρία οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.
Σε αυτό το κλίμα, πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι που ακολούθησαν τον κ. Κασσελάκη στον Ταύρο να επιστρέψουν τελικά στην Κουμουνδούρου. Παρά την ένταση των τελευταίων δύο μηνών, οι επικοινωνίες συνεχίζονται, και όλοι αναμένουν την εξέλιξη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων και παραμονή του debate των τεσσάρων υποψηφίων.
Οι «σκεπτικοί» σταθμίζουν τις επιλογές τους
Οι «σκεπτικοί» του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στον Ταύρο. Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρίσκεται η στάση των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, όπως ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος φαίνεται να προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη σχετικά με τον ρόλο του κόμματός του στον προοδευτικό χώρο έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Η πρόσφατη μεταστροφή του κ. Κασσελάκη, που εγκατέλειψε τις αναφορές σε έναν «νέο φορέα της διαπλοκής», δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει καλλιεργήσει καλή σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που εντείνει την ανησυχία στους «σκεπτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Action 24, επισήμανε ότι η μετάβαση των «σκεπτικών» σε ένα διαδικτυακό κόμμα μπορεί να είναι μια «μετέωρη κίνηση», υπονοώντας ότι μπορεί να καταλήξουν σε ΜΚΟ αντί για κόμμα.
Δυσκολίες στο νέο κόμμα Κασσελάκη
Στην ευρύτερη συριζαϊκή κοινότητα, παρατηρείται μια δυστοκία στη δημιουργία του νέου κόμματος του Κασσελάκη, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης έχει στείλει δημόσια μηνύματα στον κ. Κασσελάκη, απαιτώντας να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καταστατικού και της ιδρυτικής διακήρυξης.
Η αναβάθμιση της Θεοδώρας Τζάκρη σε άτυπη επικεφαλής μιας πιθανής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κασσελάκη δεν φαίνεται να ενθουσιάζει, καθώς η δεξιά πτέρυγα ενισχύει τη θέση της στον Ταύρο. Η κριτική της κ. Τζάκρη για την «προδοσία» της Έλενας Ακρίτα έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη
Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη συνεχίζεται, με την Κουμουνδούρου να αντεπιτίθεται στην υπερπροβολή του. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει επισημάνει την ανάγκη για συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, αναφερόμενος σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις κινήσεις του Κασσελάκη.
Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει και θα ξαναγίνει επικίνδυνος για το σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα Κασσελάκη θα είναι «κόμμα μιας χρήσης», όπως το Ποτάμι. Η κριτική αυτή ενδέχεται να ενταθεί, καθώς η προσωπική σύγκρουση με τον Κασσελάκη συνεχίζεται.