10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Αντιδράσεις για το «De Grece» των Γλύξμπουργκ - Σφοδρή κριτική από τα...

«Αντιδράσεις για το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρή κριτική από τα κόμματα και οι παρατηρήσεις του Αλιβιζάτου»

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται σχετικά με το «επίθετο» που υιοθέτησαν δέκα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Αυτοί κατέληξαν στο επίθετο που αναγράφεται στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας, «De Grece» ή «Ντε Γκρες» στα ελληνικά, που σημαίνει «της Ελλάδας». Αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι αυτός ο προσδιορισμός δεν είναι πραγματικό επίθετο, αλλά αναφέρεται σε αξίωμα και τίτλο ευγενείας.

«Δεν συνιστά κατ’ εξοχήν διάκριση η χρήση από έναν Έλληνα πολίτη, αντί επωνύμου, του δηλωτικού του τόπου καταγωγής του, όπως έκαναν παλαιότερα οι βασιλείς και γενικότερα οι ευγενείς»;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ενέκρινε την αίτηση ιθαγένειας με ταχύτατες διαδικασίες, έχει προκαλέσει υποψίες ότι επιδιώκει να κλείσει το μάτι στο φιλοβασιλικό ακροατήριο. Το Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, αν και οι Γλύξμπουργκ φαίνεται να επιμένουν στον τίτλο που τους αφαιρέθηκε με το δημοψήφισμα του 1974.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο MEGA, δήλωσε ότι «από τη στιγμή που κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί να του δοθεί η ιθαγένεια. Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, να μην την αποδώσει;». Αυτή η δήλωση ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το ακροατήριο της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει το μάτι σε ακροατήρια που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ». Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ανησυχίες από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποντάρει στη λήθη. «Ξέρετε πολλούς Έλληνες που να έχουν δύο συνθετικά στο επώνυμό τους; Κανένας δεν υπάρχει. Ενώ χιλιάδες οικογένειες περιμένουν χρόνια για την ιθαγένεια, εδώ υπήρξε μια πολιτική επιλογή», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτιμά ότι οι νεότερες γενιές έχουν ξεχάσει την ιστορία που σχετίζεται με τη μοναρχία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του στο MEGA, ανέφερε ότι το επώνυμο που επέλεξαν οι Γλύξμπουργκ έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου που κατήργησε τη βασιλεία. «Η Δημοκρατία προστατεύεται και αυτό που έκανε η ΝΔ είναι απαράδεκτο», είπε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ανέφερε ότι το όνομα δεν πρέπει να παραπέμπει σε τίτλους ευγενείας και ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να αποσπάσει την προσοχή από άλλα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Επιστημονικές παρατηρήσεις

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη χρήση του «De Grece». Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κανονικό επώνυμο, αλλά δηλωτικό τόπου καταγωγής. «Χιλιάδες συμπολίτες μας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το «της Ελλάδος», προκαλώντας χάος στις συναλλαγές», προειδοποίησε.

Επιπλέον, τόνισε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει όχι μόνο την απονομή τίτλων ευγενείας, αλλά και τίτλων διάκρισης. «Η χρήση του δηλωτικού του τόπου καταγωγής από έναν Έλληνα πολίτη δεν συνιστά κατ’ εξοχήν διάκριση», πρόσθεσε.

Στο τέλος, κάλεσε τους Γλύξμπουργκ να χρησιμοποιήσουν ένα πιο κατάλληλο επώνυμο, όπως «Δαγρές», που ανήκε σε έναν γνωστό πολιτικό του 19ου αιώνα, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρανοήσεις και οι αναταραχές.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο