Η ένταση που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία τρία χρόνια έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, η οποία προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Η αμφισβήτηση που διατύπωσε ήταν τόσο ευθεία και σκληρή, που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον θεσμικό τρόπο που είχε επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν, δηλαδή με την αποφυγή σχολιασμού των τοποθετήσεων πρώην πρωθυπουργών.
Οι βαρύτατοι υπαινιγμοί του κ. Σαμαρά για μειοδοσία σε εθνικά θέματα, κυρίως στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ξεπέρασαν κάθε όριο. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει άμεσα και με αυστηρότητα. Όλοι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε περιθώριο για ανοχή.
Ως αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και το κόμμα, σημειώνοντας τη δεύτερη ιστορικά έξοδο του Σαμαρά, 32 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992.
Η κυβέρνηση έστειλε επίσης το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις και ότι η δεδηλωμένη της ΝΔ δεν θα κινδυνεύσει λόγω του κ. Σαμαρά.
Τα τέσσερα κρίσιμα λάθη του Αντώνη Σαμαρά
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν τέσσερα βασικά λάθη του πρώην πρωθυπουργού, που οδήγησαν στη διαγραφή του. Το πρώτο είναι η πλήρης διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική και οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως πολιτική «καμαρίλα». Παράλληλα, ο Σαμαράς επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του για την πορεία της χώρας, ενώ μετά τη διαγραφή του εξαπέλυσε πυρά κατά του Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας».
Το δεύτερο λάθος αφορά την «ανοίκεια» προσβολή που διατύπωσε για τις «χαριεντίσματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βουδαπέστη.
Το τρίτο λάθος σχετίζεται με την κριτική του για πολιτική «κατευνασμού» απέναντι στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι συνομιλούμε με μια χώρα που διατηρεί τις απειλές του casus belli και τις παράνομες αξιώσεις της στο Αιγαίο.
Τέλος, το τέταρτο λάθος του Σαμαρά ήταν η επαναφορά της συζήτησης για την προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήθελε να κλείσει το θέμα.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διαγραφή του Σαμαρά ήρθε μετά από πολλές ενδείξεις ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο «ως εδώ και μη παρέκει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να περιγράψει τις θέσεις του Σαμαρά, τονίζοντας ότι είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λαϊκή έγκριση.
Η οργή του Μεγάρου Μαξίμου είναι τόσο έντονη που κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι όσοι επιθυμούν μια ΝΔ «αιχμάλωτη» σε εσωτερικά συμφέροντα, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως τονίζουν, έχει ενισχύσει τη χώρα σε αμυντικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι αποστάσεις του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση
Από το 2021 μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένα πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, εκφράζοντας δημόσια τις διαφωνίες του. Στις αρχές του 2021, είχε δηλώσει ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. Επίσης, είχε επικρίνει τη διεύρυνση του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι».
Αργότερα, είχε καταψηφίσει τροπολογία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες και είχε αντιταχθεί στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τον περασμένο Ιούλιο, εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική της, ειδικά στα ελληνοτουρκικά θέματα.
Η τυπική διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ αναμένεται να επισφραγιστεί αύριο. Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα κινηθεί ο ίδιος στο μέλλον και τι θα πράξουν οι πέντε βουλευτές που βρίσκονται κοντά του.