19.9 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Αρκετά ελαφρύ το «καλάθι» της ΔΕΘ»

«Αρκετά ελαφρύ το «καλάθι» της ΔΕΘ»

«Για το 2025 έχουμε διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. θα κατευθυνθεί στο θέμα των συντάξεων». Με αυτήν τη δήλωση, ο Κωστής Χατζηδάκης έθεσε το πλαίσιο για τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα είναι περιορισμένο και θα επικεντρώνεται κυρίως σε μεταρρυθμίσεις αντί για μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις, καθώς η πλειονότητα των πόρων θα διατεθεί για τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις, συνολικού ύψους 400.000.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη φορολογική πολιτική και στην ενίσχυση των εισοδημάτων, με σκοπό να υποστηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνταξιούχους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να «κλειδώσει» κυριολεκτικά μόλις 24 ώρες πριν από την εκδήλωση στο Βελλίδειο, με πιθανές ανακοινώσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Επιπλέον, θα γίνει λόγος για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, καθώς και για τη πιθανή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, δηλαδή είτε να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές συντάξεις είτε κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις.

Στην ατζέντα της ΔΕΘ περιλαμβάνονται και προτάσεις για τη μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ενοικίαση ακινήτων που παραμένουν κλειστά για φορολογικούς λόγους. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση στο 5% (από το 3%) της έκπτωσης φόρου για τους συνεπείς φορολογουμένους που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Θα υπάρξουν αλλαγές και στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και θα είναι συνδεδεμένο με τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του δικαιούχου. Αναμένονται και κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές και στο επίδομα παιδιού καθώς και σε άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Μια από τις ανακοινώσεις που περίμεναν πολλοί, η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθεί τελικά.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που θα δοθεί έμφαση είναι η στήριξη του τομέα στέγασης με την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου». Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που θα ανταποκριθούν στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αναζήτηση στέγης.

Ανάμεσα στις κεντρικές αλλαγές του προγράμματος περιλαμβάνονται η αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας δικαιούχων (50 ετών από 39), διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ειδική προσοχή σε τρίτεκνους και πολυτέκνους με μηδενικό επιτόκιο, καθώς και προσαρμογές στην παλαιότητα των ακινήτων.

«Ψαλίδι» από Χατζηδάκη: Ανάγκη για ισορροπία εσόδων και εξόδων

Στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει την ανάγκη να επανεξεταστούν οι προσδοκίες για παροχές, εξηγήνοντας ότι το ήδη διαθέσιμο ποσό έχει σχεδόν εξαντληθεί προτού καν διατεθεί.

«Πρέπει να ισορροπούμε ανάμεσα σε έσοδα και έξοδα, καθώς κρινόμαστε από τις αγορές. Είμαστε προσανατολισμένοι στους δημοσιονομικούς κανόνες και εξετάζουμε σενάρια για την αύξηση των δαπανών συμβαδίζοντας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Διαθέτουμε 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον παρακάτω προγραμματισμό:

  • 1 δισ. για την ενίσχυση τακτικών δαπανών στο Δημόσιο και κυρίως στους τομείς της Παιδείας και Υγείας.
  • 1 δισ. για αυξήσεις συντάξεων: 400.000.000 ευρώ επιπλέον λόγω μαθηματικών υπολογισμών για τους συνταξιούχους και 600.000.000 ευρώ για τον αυξημένο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με πέρυσι.
  • 856.000.000 ευρώ επιπλέον για την Άμυνα.

Όσον αφορά ειδικά το επίδομα παιδιού, επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης, διότι η εφαρμογή του έχει καθυστερήσει. Οι κλίμακες των ποσών χορήγησης στους δικαιούχους έχουν παραμείνει ίδιες από το 2017 και επομένως, οι δικαιούχοι μειώνονται μήνα με το μήνα. Πριν τρία χρόνια, οι δικαιούχοι ανέρχονταν στους 900.000, ενώ τον Ιούλιο μόλις 532.830 πολίτες έλαβαν το επίδομα, με αποτέλεσμα ετήσια εξοικονόμηση περίπου 156.000.000 ευρώ.

Σήμερα, για να λάβει κάποιος το μέγιστο ποσό επιδόματος (70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο παιδιά και 280 ευρώ για τρία παιδιά), χρειάζεται να πληροί τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

  • Μέχρι 10.500 ευρώ για ένα παιδί.
  • Μέχρι 12.000 ευρώ για δύο παιδιά.
  • Μέχρι 13.500 ευρώ για τρία παιδιά.
  • Μέχρι 15.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Παραδείγματα Εισοδηματικών Κριτηρίων

1. Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ. Η κλίμακα ισοδυναμίας υπολογίζεται ως εξής: 1 + 1/2 + 1/4 + 1/4 = 2. Έτσι το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 18.800 ευρώ / 2 = 9.400 ευρώ, και κατατάσσεται στη Β’ εισοδηματική κλίμακα, λαμβάνοντας 84 ευρώ επιδόματος ανά μήνα.

2. Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Η κλίμακα ισοδυναμίας υπολογίζεται όπως παραπάνω: 1 + 1/2 + 1/4 + 1/4 = 2. Έτσι, το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000 ευρώ / 2 = 6.000 ευρώ, και κατατάσσεται στην Α’ εισοδηματική κλίμακα, με επιδότηση 140 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο