Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, ανακοινώνοντας την πρόθεση δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού θόλου που θα προστατεύει την ελληνική επικράτεια σε πολλαπλά επίπεδα.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής στις 14 Νοεμβρίου και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.
Η Στρατηγική του Αντιαεροπορικού Θόλου
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Δένδιας ανέφερε ότι «αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, αξιοποιώντας ως πλεονέκτημα τα 2.500 νησιά μας εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο». Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δυνατότητες αποτροπής στο Αιγαίο μέσω δυνάμεων και πυραύλων από τη ξηρά.
Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία ενός antidrone θόλου που θα προστατεύει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπου και αν επιχειρούν, καθώς και τις ζωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Αντιμετώπιση Σύγχρονων Απειλών
Αναφερόμενος στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ο Δένδιας επισήμανε ότι «δημιουργείται ένα απολύτως ευμετάβλητο περιβάλλον στην περιοχή μας». Υπογράμμισε ότι οι σημερινές απειλές διαφέρουν ριζικά από αυτές του προηγούμενου αιώνα, απαιτώντας γενναιότητα και πολιτική αποφασιστικότητα.
Επικέντρωση στο Πολεμικό Ναυτικό
Ο Υπουργός εστίασε στο Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, οι πόροι του ήταν σχεδόν μηδενικοί, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα χρόνια. «Πρέπει να υλοποιήσουμε γρήγορα ένα βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για να καλύψουμε τα κενά που προέκυψαν από την αποεπένδυση», δήλωσε.
Σημείωσε ότι οι τέσσερις νέες Belh@rra, εκτός από την πρώτη, θα φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων, όπως πυραύλους τύπου Κρουζ. Επίσης, ανέφερε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων σκαφών του Στόλου, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Ναυτικό.
Ανάγκη για Σύγχρονη Στρατηγική
Ο Δένδιας τόνισε ότι ένα Ναυτικό είναι αποτελεσματικό μόνο όταν είναι σύγχρονο και λειτουργικό. «Δεν έχει νόημα να διατηρούμε πλοία που δεν μπορούν να προσφέρουν αξιόμαχο αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε σε νέες πλατφόρμες και συστήματα.
Η Στρατηγική στο Αιγαίο
Μιλώντας για τη σημασία του Αιγαίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι η ζωτική του σημασία είναι αναμφισβήτητη. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την αποτροπή στην περιοχή, αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως πιθανή απειλή.
Καινοτομία και Εξοπλιστικά Συστήματα
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στα UAVs και το πρώτο ελληνικό antidrone σύστημα, τον «Κένταυρο», το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. «Ο Κένταυρος θα εξοπλίσει και τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας
Ανακοίνωσε τη δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας στο ΓΕΕΘΑ και το ΕΛΚΑΚ, το οποίο τρέχει 166 ερευνητικά προγράμματα. «Έχουμε ελπίδες για το μέλλον», υπογράμμισε.
Ο Δένδιας επισήμανε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του Στρατού Ξηράς, δημιουργώντας έναν «ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα» με σύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό.
Στρατός Πολιτών και Εφεδρεία
Επανέλαβε την ανάγκη για έναν στρατό που να αποτελείται από πολίτες, προτείνοντας μία νέα θητεία με σκληρή εκπαίδευση και πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων.
Αναδιάρθρωση Στρατοπέδων
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στην υπερβολική αριθμητική παρουσία στρατοπέδων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει 831 στρατόπεδα, περισσότερα από τις ΗΠΑ, ενώ πολλές μονάδες έχουν πληρότητες μόλις 27%. «Θα μειώσουμε τα στρατόπεδα κατά 132, συγχωνεύοντας μονάδες και αλλάζοντας τη δομή και τον οπλισμό τους», δήλωσε.
Στην ομιλία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο Δήμαρχος Πειραιώς, Ιωάννης Μώραλης, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.