Η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου 5083/2024, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και αφορά την επιστολική ψήφο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, σκοπός της διαδικασίας είναι η απομάκρυνση εκλογέων που έχουν αποβιώσει, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν δηλωθεί ως θανόντες στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα απεικονίζουν με ακρίβεια το εκλογικό σώμα.
«Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με βάση δεδομένα που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πραγματική εικόνα του εκλογικού σώματος και, επομένως, τον ακριβή προσδιορισμό της συμμετοχής και αποχής των εκλογέων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. «Αυτή η διαδικασία είναι μια ακόμη εφαρμογή της ψηφιοποίησης και της διαλειτουργικότητας των δημόσιων μητρώων, που βελτιώνει τη λειτουργία του κράτους».
Η εκκαθάριση αφορά εκλογείς ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- α) Γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944,
- β) Δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022 που υποβλήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,
- γ) Δεν διαθέτουν έγκυρο ελληνικό διαβατήριο,
- δ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη.
Για να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι εκλογείς, έχει προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων τους με τα μητρώα του Δημοσίου, όπως το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και το Μητρώο Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πόσοι βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους
Από τη διασταύρωση προκύπτει ότι στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 440.654 εκλογείς ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2023, δεν διαθέτουν έγκυρο ελληνικό διαβατήριο και δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι τα αποτελέσματα αυτά συνδέονται με τη μεταναστευτική ιστορία της χώρας, καθώς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπως η Φλώρινα και η Λακωνία, παρουσίασαν υψηλά ποσοστά αποχής στις πρόσφατες εκλογές και είχαν σημαντικές μεταναστευτικές ροές κατά τις δεκαετίες του 1950 έως 1970.
Είναι πιθανό Έλληνες μετανάστες που έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, χωρίς να διατηρούν περιουσία ή οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, να μην έχουν δηλωθεί ως θανόντες, με αποτέλεσμα να μην έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους.
Για τους 440.654 εκλογείς, η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» έχει ήδη ενημερωθεί, και εμφανίζει το μήνυμα: «Είστε ενταγμένος στον κατάλογο Εκλογέων προς Διαγραφή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο σας ή στην οικεία Διπλωματική Αρχή για να ζητήσετε να ανακληθεί η Διαγραφή σας».
Οι εκλογείς που πληρούν τα κριτήρια πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» και να επιβεβαιώσουν αν εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους.
Αν κάποιος εκλογέας εντοπίσει το μήνυμα διαγραφής, θα πρέπει να μεταβεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 είτε στον οικείο δήμο είτε στο προξενείο του τόπου κατοικίας του και να ζητήσει την άρση της διαγραφής του, προσκομίζοντας την ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο να αναλάβει αυτή τη διαδικασία για λογαριασμό του, εφόσον προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα.
Αν δεν εμφανίζεται το μήνυμα διαγραφής, ο εκλογέας παραμένει εγγεγραμμένος και δεν απαιτείται καμία ενέργεια.
Ακόμα και αν δεν ζητήσει την άρση της διαγραφής έως την προθεσμία, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο του για επανεγγραφή. Επίσης, αν την ημέρα των εκλογών δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή, μπορεί να ζητήσει «Βεβαίωση παραλειφθέντος εκλογέα» για να ψηφίσει.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
Ε: Τι σημαίνει ότι τίθεται προς διαγραφή ο εκλογέας;
Α: Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.5083/2024, η διαδικασία διαγραφής αφορά εκλογείς που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ε: Τι πρέπει να κάνει ο εκλογέας που έχει γεννηθεί πριν την 1η.1.1944;
Α: Πρέπει να ελέγξει στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» αν εμφανίζεται το μήνυμα διαγραφής και, αν ναι, να ζητήσει την άρση της διαγραφής του.
Ε: Γιατί εμφανίζομαι «Προς Διαγραφή» παρόλο που υπέβαλα φορολογική δήλωση;
Α: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αναντιστοιχία στοιχείων μεταξύ του εκλογικού καταλόγου και του Μητρώου της ΑΑΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ζητήσει την ανάκληση της διαγραφής του.
Ε: Τι γίνεται αν δεν κάνω καμία ενέργεια έως 31.12.2024;
Α: Μπορείτε να απευθυνθείτε στον δήμο σας για επανεγγραφή. Αν δεν εμφανίζεστε στην εφαρμογή την ημέρα των εκλογών, μπορείτε να ζητήσετε τη «Βεβαίωση παραλειφθέντος εκλογέα» για να ψηφίσετε.
This rewrite maintains the original HTML structure while improving readability and organization. The content is presented in a clearer and more accessible manner, ensuring that it remains informative for a broad audience.