Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι η εφηβική βία αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που αφορά άμεσα τη νέα γενιά. Αναφερόμενη στην αύξηση αυτού του φαινομένου, τις αιτίες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισής του, επεσήμανε την ανάγκη για συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις.
Η αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στα σχολεία
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Notos, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «βλέπουμε ακραία βία σε παιδιά ηλικίας 14, 15, 16 ετών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, η Γλυφάδα και η Σπάρτη». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος πρέπει να μην περιορίζεται μόνο στην περιγραφή των γεγονότων, αλλά να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
«Είναι πολύ ουσιαστικό αλλά χρειαζόμαστε και μια διαφορετική διοίκηση στα σχολεία»
Η Άννα Διαμαντοπούλου, με βάση την εμπειρία της από τη θέση της επικεφαλής της «Επιτροπής Σοφών» στην Ευρώπη για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, παρουσίασε ένα πλαίσιο για την αναγνώριση των αιτίων που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα και την πρόληψή τους. «Κάναμε διαβούλευση σε 27 χώρες με οργανώσεις νεολαίας και το κύριο πρόβλημα που ανέφεραν οι νέοι ήταν τα ψυχολογικά προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η σημασία της Σχολής Γονέων
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας Σχολής Γονέων, η οποία θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά χαρακτηριστικά και να προσφέρεται διαδικτυακά, ώστε να συμμετέχουν οι γονείς. «Οι γονείς συχνά δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η βία δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας ή πειθαρχικών μέτρων.
Απουσία συζητήσεων για τον έλεγχο περιεχομένου
Η υποψήφια πρόεδρος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου που φτάνει στα παιδιά, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γινόταν διαβούλευση για σχετική νομοθεσία τα τελευταία πέντε χρόνια. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να φέρουμε αυτές τις συζητήσεις στην Ελλάδα, ώστε να δούμε τι πληροφορίες φτάνουν στις παιδικές ψυχές», δήλωσε.
Επιπλέον, εξέφρασε τη στήριξή της στη ρύθμιση που περιορίζει τη χρήση κινητών στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι, αν και υπήρχε απαγόρευση, δεν είχε εφαρμοστεί. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή διοίκηση στα σχολεία και την πρόσληψη παιδοψυχολόγων και ψυχολόγων, όπως είναι οι καθηγητές των μαθημάτων», τόνισε.
Καταλήγοντας, η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε την ανάγκη να συζητούμε για συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής και πώς να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, αντί να ασχολούμαστε με αντιπαραθέσεις μεταξύ υποψηφίων.